Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kroppkakor med svamp och hasselnötter. Foto: Isa Ekstam
Kroppkakor med svamp och hasselnötter. Foto: Isa Ekstam
Lyssna
(1:11 min)
Lyssna
(1:11 min)
Lyxig vegetarisk trerättersmiddag med kroppkakor och hasselnötter
Publicerat tisdag 18 juli kl 09.42
Publicerat tisdag 18 juli kl 09.42
Kroppkakor med svamp och hasselnötter. Foto: Isa Ekstam
Kroppkakor med svamp och hasselnötter. Foto: Isa Ekstam

Kocken Isa Ekstam inspirerar till helt grön finmiddag med friterad kronärtskocka, kroppkakor och vitchokladmousse.

Kroppkakor blir utan tvekan lika goda vegetariska och fylls i detta recept med en mustig svampmix med exklusiva inslag av färskt äpple, nötter & brynt smör.

Svampfyllda kroppkakor med hasselnötter
Antal personer: 4 (8 kroppkakor)
Tillagningstid: 1 timme 30 min

Ingredienser: 

  • 600 g potatis
  • 3 ägggulor
  • 1 dl potatismjöl
  • 1,5 dl brynt smör+ för stekning
  • 1 tsk salt
  • 100 gram champinjoner, finhackade
  • 2 stora portabellosvampar, finhackade
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 äpple, fint tärnad
  • ½ tsk kryddpeppar, pulver
  • ½ dl portvin
  • 1 msk olivolja+ extra till salladen
  • 1,5 hasselnötter, rostade
  • 1 stor påse salladsmix
  • 2 dl lingon, tinade
  • ½ dl socker
  • Flingsalt och peppar efter smak

 

Gör så här: 

1. Tina lingonen och blanda med socker. Ställ åt sidan.

2. Skala och koka potatisen mjuk. Bryn allt smör och mät upp 50 gram. Pressa potatisen med hjälp av en potatispress och blanda med ägg, smör, potatismjöl och salt.

3. Skala och finhacka lök, vitlök, äpple och svamp. Stek svampen i en traktörpanna och låt vattnet som utsöndras från svampen koka in. Stek lök, äpple och kryddor i cirka 3 minuter i olivolja. Tillsätt portvin och låt koka in innan du drar pannan från plattan.

4. Knåda ihop degen till en tjock rulle och dela den i 8 skivor. Platta ut en skiva i handflatan, lägg en klick fyllning i mitten och vik över kanterna, förslut väl och forma till en boll.

5. Fyll en djup kastrull med saltat vatten. Lägg i några kroppkakor åt gången och låt sjuda tills de flyter upp till ytan. Fiska upp dem ut vattnet med en hålslev och låt svalna.

6. Hetta upp en stekpanna med smör och stek kroppkakorna gyllenbruna. Tillsätt resten av smöret och bryn det.

7. Rosta hasselnötterna 2-3 min i en stekpanna utan matfett under konstant omrörning. Lägg sallad i botten av tallrikarna och ringla över lite olivolja och salta. Strö nötterna jämt över salladen och placera kroppkakorna uppepå. Lägg en klick rårörda lingon vid sidan och ringla över brynt smör.

Recept och foto: Isa Ekstam

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".