Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Taxi. Foto: Tobias Röstlund / Scanpix
Ett taxiförbud ingen lösning, tycker Claudio Skubla, förbundsdirektör på Svenska taxiförbud. Foto: Foto: Tobias Röstlund / Scanpix
Lyssna
(1:10 min)
Lyssna
(1:10 min)
Taxidirektör tror inte på förbud: Det öppnar upp för svarttaxi
Publicerat lördag 29 juli kl 09.14
Publicerat lördag 29 juli kl 09.14
Taxi. Foto: Tobias Röstlund / Scanpix
Ett taxiförbud ingen lösning, tycker Claudio Skubla, förbundsdirektör på Svenska taxiförbud. Foto: Foto: Tobias Röstlund / Scanpix

Claudio Skubla, förbundsdirektör på Svenska taxiförbundet, ser risker med ett taxiförbud vissa tider på Stora torget i Uppsala.

I fredags rapporterade P4 Uppland om att Gamla Uppsala Buss, GUB, som kör stadsbussarna i Uppsala vill ha ett taxiförbud på Stora torget i Uppsala helgnätter från midnatt till 05. Företaget har behövt ha trafikledare på plats för att mota bort taxibilar så att bussarna kunnat ta sig fram till hållplatserna. GUB kör bussarna åt UL som skickat in ett förslag om förbudet till Uppsala kommun.

Men ett taxiförbud är ingen bra idé, tycker Claudio Skubla som är förbundsdirektör på Svenska taxiförbundet. Det skulle bara få bort de seriösa taxiföretagen från platsen, tror han.

— De oseriösa, som står för en stor del av den här "vilda västern"-situationen, kommer fortsätta finnas där. Och i och med att det finns en efterfrågan, det rör sig mycket människor som behöver transporttjänster på platsen, det skulle innebära att man öppnar upp för svarttaxiverksamhet istället, säger Claudio Skubla.

Han menar att det är polisen som ska se till att både bussar och taxibilar kan finnas på platsen.

— Det är främst en tillsynsfråga. Här är det polisen som måste utöka sina resurser, finnas på plats och se till så att det fungerar på ett bra sätt, säger Claudio Skubla, men ställer sig positiv till Uppsala taxis VD Håkan Erikssons förslag om att istället införa ett stoppförbud på Stora torget – alltså att taxibilarna får köra där, men inte stanna – och att ordna så kallade taxistationer på Fyris torg och Dragarbrunnsgatan.

— Ett stoppförbud skulle kunna vara ett bra sätt, och sen får man se över andra sätt att skapa bra möjligheter, bra platser för taxi att kunna stå och vänta in resenärer, säger Claudio Skubla.

– Man måste ju kunna hämta och lämna resenärer som vill åka taxi, busstrafiken räcker ju inte till i alla led och det är här taxi kommer in. Man ska komma ihåg att taxi är en del av kollektivtrafiken, fortsätter Claudio Skubla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".