Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Gambiansk paradrätt hos Christina

Publicerat torsdag 7 december kl 05.17
Kyckling domoda.
Kyckling domoda. Foto: Sveriges Radio

Eftersom Mattias varit i Gambia i två veckor blir det gambianskt när Christina lagar mat i P4 Morgon.

Domoda

  • 1 hel kyckling
  • 300 g jordnötssmör (ej sötad)
  • 3 tomater
  • 150 g tomatpuré
  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 6-8 dl kycklingbuljong
  • 1 sötpotatis
  • 1 färsk chili (efter valfri styrka)
  • saft från citron
  • olja att steka i
  • salt och svartpeppar


Skölj kycklingen och stycka i bitar. Fräs tärnad lök i olja i en gryta på låg temperatur tills löken mjuknar. Tillsätt kyckling och bryn. Tillsätt därefter tärnad tomat, finhackad chili och finhackad vitlök. Rör ner tomatpuré och jordnötssnör och häll över 6 dl buljong. Koka upp och låt därefter småputtra under lock tills kycklingen är klar och såsen tjocknad, gärna 1,5-2 timmar.

Rör om ibland och späd med mer buljong vid behov. Smaka av med salt och peppar. Tärna sötpotatis i mindre tärningar och tillsätt i grytan mot slutet av koktiden. Smaka av med lite citron för syra. När sötpotatisen är klart är grytan klar. För 4-6 personer. Recept från Zeinas kitchen.

 Servera med ris och små piroger som tillbehör.

 Filodegspiroger med kål och chili

Strimla vitkål eller savoykål (knappt ett halvt litet huvud) fint. Stek 0,5 hackad gul lök mjuk i olja på låg temperatur. När löken blivit mjuk, tillsätt 1 finhackad grön chili samt den finstrimlade kålen och stek tills kålen är mjuk. Smaka av med lite flingsalt och svartpeppar.

Dela ett filodegsark mindre bitar, ca 1,5 ggr 1,5 dm. Lägg ett par matskedar fyllning på arket och slå in som ett litet paket genom att vika in kanterna under som att paketet håller ihop. Pensla med uppvispat ägg och grädda i ugn på plåt med bakplåtspapper i 225 grader tills pirogerna fått fin färg. Tid beroende på storlek men ca 6 min.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".