Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Gravad lax à la Martin Andersson
Gravad lax à la Martin Andersson. Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio
Martins Anderssons gravade lax och Daniels hemmagjorda glögg
Publicerat fredag 8 december 2017 kl 10.00
Publicerat fredag 8 december 2017 kl 10.00
Gravad lax à la Martin Andersson
Gravad lax à la Martin Andersson. Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio

Lax på julbordet ett måste för många. Här får du ett recept på en gravad variant som tar lite tid, men som ger ett godare resultat.

  • GRAVAD LAX, SOTAD MED KUMMIN OCH ANIS
  • Ca 1 kg lax i hel bit utan skin
  • ½ dl salt
  • 1 dl socker
  • 1 msk malen kummin
  • 1 msk malen anis

Laxen (OBS! Behövs göras två dagar i förväg)

Blanda socker och salt. Dela laxen på mitten och gnid in den i socker-salt blandningen. Lägg ihop lax bit på bit. Lägg laxen i en plastpåse eller något annat lufttät. Lägg laxen i kylen i ca 1 dag. Ta fram laxen när den har legat och dragit åt sig av sockret och saltet 1 dag, torka laxen fri från vätska, socker och salt.

Skär lax bitarna nu på längden så det blir 3 ”loins” av varje bit, skär bort fettet längst kanterna på laxen. Blanda kummin och anis, vänd lax i blandningen och torrhalstra laxen runt om snabbt i en väldigt het panna. Laxen ska bara få fin stekyta runt om. Rulla in lax i plastfilm hårt så att det blir fin form på laxen och lägg laxen i frysen en dag. Sen när laxen frusit klart, ta ut den, låt den tina lite och skär den i fina tunna skivor.

 

Daniels glögg

Klassisk vinglögg

  • En flaska vin
  • 1-2 dl vodka eller brännvin (efter smak)
  • 4-6 tsk strösocker
  • 2 tsk råsocker
  • 2 kanelstänger
  • 10 kryddnejlikor
  • 15 hela kardemummakärnor

    Häll vinet i en kastrull, tillsätt alla kryddorna.
    Värm och låt sjuda tills sockret löst sig. Häll i vodkan.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".