Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Uppsala kommun krävs på skadestånd

Publicerat torsdag 29 september 2005 kl 06.56

En av cheferna på Uppsala kommun, gatu- och trafikchefen Lennart Kunni, har stämt sin egen arbetsgivare och kräver kommunen på över en halv miljon i skadestånd. Tvisten gäller en fastighet som Lennart Kunni köpte.

Kommunen hade gett positivt förhandsbesked om bygglov. Men senare visade det sig att han inte fick bygglov, vilket gjorde att marken enligt honom själv i det närmaste är värdelös. Och hans omdöme om sin egen arbetsgivare är hårt:

- Jag tycker det är lite maktmissbruk att den stora kommunen som har resurser behandlar enskilda så här.

Det var 2002 som Lennart Kunni och hans fru köpte en fastighet i Vassunda utanför Knivsta, som då fortfarande hörde till Uppsala. Deras son köpte dessutom fastigheten intill. För båda fastigheterna hade så kallat positivt förhandsbesked om bygglov getts året före av Uppsala kommuns byggnadsnämnd. Men när det blev aktuellt att söka definitivt bygglov var det stopp. Det visade sig att Luftfartsverket ansåg att marken inte borde bebyggas, eftersom det skulle kunna försvåra för framtida utbyggnad av flygtrafiken på Arlanda.

Därmed gick både Lennart Kunnis och hans sons byggplaner om intet, och dom stod där med mark som dom inte hade mycket nytta av. De har stämt Uppsala kommun på totalt 1,2 miljoner kronor. De menar att kommunen borde ha kontrollerat med Luftfartsverket innan dom gav positivt förhandsbesked om bygglov.

I februari i år kom Uppsala tingsrätt med en dom. Tingsrätten tog inte ställning i själva sakfrågan utan konstaterade bara att man inte ansåg att Uppsala kommun kunde anses vara skyldig, utan att det i så fall måste vara Knivsta kommun, eftersom den aktuella marken numera efter kommundelningen hör till Knivsta. Familjen Kunni har överklagat till Svea hovrätt, som nu beslutat ta upp saken.

Kontakta reportern: marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".