Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lyckad Uppsalamodell för långtidsarbetslösa

Publicerat onsdag 5 oktober 2005 kl 17.06

Tre av fyra långtidsarbetslösa i Uppsala län är antingen invandrare, funktionshindrade eller äldre. För 10 år sen var andelen långtidsarbetslösa i länet högre än riksgenomsnittet. Men de senaste åren har förmedlingarna i Uppsala län jobbat hårt för att få ut långtidsarbetslösa i arbete.

- I dag är vårt län näst bäst och det tror jag våra förmedlare tycker är positiv. Men trots allt är det omkring åtta procent som är långtidsarbetslösa och de vill vi också få ut i arbete, det säger länsarbetsdirektör Björn von Heland.

Taktiken från Länsarbetsnämnden har länge varit att försöka få ut människor i arbete så snabbt som möjligt, eftersom det är känt att ju längre man varit arbetslös, desto svårare blir det att till slut få ett jobb.

Men trots de här insatserna så har en grupp fortfarande haft det svårt. Det handlar om invandrare, funktionshindrade och äldre personer. Faktum är att så mycket som tre fjärdedelar av de arbetssökande som varit utan jobb i mer än tre år tillhör den här gruppen.

För att se till att det förändras har Länsarbetsnämnden den senaste tiden haft ett samarbete med bland annat Företagarna, en rikstäckande ideell företagarorganisation, med Migrationsverket och med Uppsala kommun. Även ett samverkansuppdrag vid namn Jobbletarna har engagerats i det här, och allt det här har gett resultat.

För tio år sen var Uppsala län sämre än riket i helhet när det gäller långtidsarbetslösa, men den senaste mätningen visar alltså att länet har den näst lägsta siffran av alla län i Sverige.

Idag var också Arbetsmarknadsstyrelsens nya generaldirektör Bo Bylund på plats i Uppsala för att bekanta sig med hur Uppsala jobbar, och han tycker att samarbetet med organisationer och företag är något som man skulle kunna ta efter även i andra delar av landet.

- Det är unikt att småföretagarna här i Uppsala engagerar sig för att få ut människor med invandrarbakgrund på arbetsmarknaden. Det här borde andra kunna ta efter, säger han.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".