Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fackordförande avskedad

Publicerat söndag 9 oktober 2005 kl 10.47

En anställd som i flera år varit facklig klubbordförande på Upsala Nya Tidnings dotterbolag UNT Distribution har avskedats med omedelbar verkan av företaget.

Den avskedade, Bo Roger Nordström, hävdar att avskedet är en följd av att han så tydligt företrätt sina medlemmars intressen att han blivit obekväm för företaget.
- Jag har stått upp för våra rättigheter. Man har försökt kringgå skyldigheten att betala lön enligt kollektivavtal. Kanske att man försöker statuera exempel så att ingen annan vågar ställa sig upp och hävda att man har rätt, säger han.

Det handlar om en långvarig konflikt som trappats upp allt mer. Företaget utfärdade för två år sen en skriftlig varning till Bo Roger Nordström med anledning av att han hävdat att bolaget brutit mot kollektivavtalet vilket enligt företagsledningen inneburit skada för företaget. I fredags kulminerade konflikten då han i hemmet fick besök av företagets ledning som meddelade att han var avskedad med omedelbar verkan.

Bo Roger Nordström var under tre års tid, fram till i maj i år, ordförande för Transports klubbstyrelse på företaget, och under en period var han också förhandlare för Transports räkning. Men Nordströms sätt att bedriva sitt fackliga arbete ledde till en konflikt också med Transport, som valde att ta ifrån honom rätten att förhandla och i praktiken la ner fackklubben på företaget.

Brytningen ledde till att Nordström nyligen beslutade att i stället gå in som medlem i syndikalisternas fack SAC och han säger att det finns fler tidningsbud som tänker detsamma.

Vd för UNT Distribution, Hans Lindberg, pekar på att Nordström också vid upprepade tillfällen underlåtit att fullgöra sitt arbete som tidningsbud, vilket lett till störningar i tidningsdistributionen, och han tillbakavisar att företaget skulle vara fackföreningsfientligt:
-  Vi har ju ett gott samarbete med Transport och med HTF. Ett starkt organiserat fack kan ju vara bra om man har samsyn, då får man ju en väldig kraft i genomförandet, säger han.

Avskedandet av Bo Roger Nordström kan nu komma att gå till Arbetsdomstolen.

Kontakta reportern
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".