Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

ÖB gav riktlinjer i Enköping

Publicerat måndag 17 oktober 2005 kl 13.24

Överbefälhavaren Håkan Syrén har gett marschorder. Vägen framåt, som hans kampanj kallas, har anträtts. Vid dess mål ska 18 000 anställda och 10 000 värnpliktiga gå i takt med försvarsmaktens uppdrag och nya värdegrund. Det meddelade ÖB vid ett besök på S1 i Enköping idag. 

Men dit är det en bra bit kvar. För efter de senaste årens drastiska nedskärningar och omprioriteringar, när det traditionella invasionsförsvaret ställs om för nya och internationella uppdrag, är långt ifrån alla beredda att falla in i ledet.
-Detta är en av de allra viktigaste uppgifterna för mig, sade därför Håkan Syrén, då han inledde en rundresa till alla förband för att lyssna, informera och framför allt vinna alla för det nya svenska försvaret.

Ny värdegrund
Första anhalten var Enköping, där ÖB på förmiddagen i idrottshallen talade till officerare, värnpliktiga och civilanställda. Efter 25 sådana sammandragningar ska den nya värdegrunden den 21 februari nästa år vara fast förankrad.
-Det är ett bekymmer att nästan var femte anställd inte fullt ut bekänner sig till förändringen mot en utökad internationalisering, medger Håkan Syrén efter första mötet med sina underlydande.

Hur dessa tänker och hur villiga eller ovilliga de är att gå framåt visar en stor undersökning som Försvarsmakten genomfört tillsammans med de fackliga organisationerna. Enligt den kan de anställda delas in i tre grupper: nya, indifferenta och traditionella.

Flest, 44 procent, är de indifferenta, de som är tveksamma inför internationaliseringen och de nya målen. De nya utgör 38 procent. Den gruppen är positiv till att svensk militär får fler utlandsuppdrag och de är nöjda med sitt jobb.

Avvisande
Men de traditionella, som är 18 procent, vill ha kvar det gamla invasionsförsvaret och är direkt avvisande till att svensk trupp bidrar i internationella sammanhang. Enligt Bi Puranen, som lett forskningsarbetet, återfinns framför allt personer med lägre utbildningsnivå, äldre och civilanställda bland traditionalisterna.

Men de måste delta för att skattekronorna ska användas på rätt sätt. När är alla uppe på vagnen.
-När min rundresa är slut, den 21 februari 2006 klockan 16.30, svarar överbefälhavaren.

Leif Svensson/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".