Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Enköpingsföretag stäms för stöld av företagshemligheter

Publicerat onsdag 19 oktober 2005 kl 06.43

Ett företag i Enköping som säljer fläktsystem har stämts vid Enköpings tingsrätt för att ha stulit företagshemligheter och för att ha gjort intrång i upphovsrätten. Företaget heter Norra Kronan AB och stäms av fläkttillverkaren Ziehl-ebm AB från Järfälla.

På begäran av Järfällabolaget gjorde kronofogden nyligen ett dramatiskt och oannonserat tillslag för att söka igenom datorerna på Norra Kronan i Enköping. Tillslaget gjordes klockan nio på morgonen, då en delegation från kronofogdemyndigheten i Uppsala plötsligt dök upp.

Företagets vd underrättades om att han hade rätt att kontakta en jurist, personalen samlades och fick veta att under de närmaste timmarna var dom förbjudna att använda sina datorer. Därefter bröts den externa uppkopplingen till servern och samtliga datorer bevakades av kronofogdens personal.

Bolaget fick överlämna en skiss över lokalerna, och samtliga rum och datorer numrerades och fotograferades. Totalt togs 37 fotografier. Företagets datorer söktes igenom av expertis, och filer och dokument brändes ner på cd. Knappt två timmar senare var undersökningen klar och serveranslutningen kopplades på igen.

Tillslaget i Enköping och den stämning som nu finns inlämnad mot Enköpingsföretaget är kulmen så här långt på en upptrappad företagsstrid. Det bolag som stämt Enköpingsföretaget är alltså Ziehl-ebm i Järfälla, som genomgått ett ägarskifte, och i samband med det har två tidigare anställda gått över till Norra Kronan i Enköping.

De två tog med sig kundregister och annat material från tidigare arbetsgivaren, och det är det som fått Järfällaföretaget att stämma både de två anställda som gick över och företaget Norra Kronan.

Hela striden handlar om komplicerade ägarförhållanden och vem som har rätt att göra vad i samband med att ägandet förändrats. De två som gick över till Norra Kronan framhåller att det handlar om en medveten delning som gjorts av verksamheten och de menar att de hade rätt att ta med sig det material som striden gäller, och de pekar på att ägare till Norra Kronan är just det tyska företaget Ziehl, som tidigare varit en av ägarna till Järfällaföretaget. Järfällaföretaget kräver att å sin sida att Enköpings tingsrätt ska fatta beslut om att Enköpingsföretaget omedelbart förbjuds använda det material som förts över och företaget ska tvingas betala vite på en miljon om dom bryter mot ett sånt förbud.

Ingen från de berörda företagen har velat kommentera tvisten.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".