Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tandvårdchef kritisk mot socialstyrelsens riktlinjer

Publicerat fredag 21 oktober 2005 kl 17.00

Ungefär en fjärdedel av alla barn har tandställning, men vilka som erbjuds skiljer sig åt i olika delar av landet. Uppsala är ett av få län som i bedömningen väger in om barnen är väldigt missnöjda med sina tänder rent utseendemässigt.

Men enligt en ny statlig studie finns inga vetenskapliga belägg för att barn med fungerande tänder, som kanske är sneda, borde ha tandställning. Ann-Charlotte Frank Lindgren som är tandvårdschef i Uppsala län håller inte riktigt med.

- Jag tycker att det är lite förmätet att säga så, det säger Ann-Charlotte Frank Lindgren som är tandvårdschef i Uppsala län.

För att få tandställning vägs många faktorer in. Det kan vara ett enda stort fel eller många mindre fel som tillsammans gör att det behövs tandställning. Uppsala använder en internationell mall för hur man väljer ut vilka som ska erbjudas tandställning. De flesta andra län går efter socialstyrelsens riktlinjer. Det gjorde man även i Uppsala för några år sen men nu har man gått över till den internationella bedömningsmallen.

- Där väger man också in subjektiva faktorer, säger Ann-Charlotte Frank Lindgren.

Subjektiva faktorer kan handla om fult och snyggt, om barnet själv tycker att det har väldigt fula tänder för att de är sneda, så väger man in det i helhetsbedömningen. Så ingen får tandställning bara av utseendeskäl men det ingår som en del i bedömningen i vårt län.

Men enligt en ny studie som gjorts av Statens beredning för medicinsk utvärdering så menar man att det inte finns anledning att väga in barns missnöje med sina tänder. De menar att det inte finns några vetenskapliga studier som visar att barn med sneda tänder mår psykiskt sämre än andra.

- Det är upp till varje barn. Vissa är mer känsliga än andra, säger hon och tillägger att man tänker fortsätta att använda den internationella mallen.

Ulrika Hüllert
ulrika.hyllert@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".