Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårt att få positivt förhandsbesked på bygglov i Uppsala

Publicerat onsdag 2 november 2005 kl 06.40

Bland dom som söker så kallat förhandsbesked för att få bygga hus så är det fyra gånger så vanligt med avslag i Uppsala jämfört med Enköping.

Trots att det byggs fler hus i Enköping jämfört med Uppsala i förhållande till kommunens storlek, och trots att Enköping precis som Uppsala är en het marknad så är det ändå betydligt svårare att få positivt förhandsbesked i Uppsala.

Ett par som fått avslag på sitt förhandsbesked är Ingrid och Konrad Söderkvist som bor i Långtibble utanför Vänge:

- Jag har svårt att förstå iallafall, det kan bli rätt fint med en kåk till här nere på gärdet, säger Konrad Söderkvist.

Anledningen till att Ingrid och Konrad vill bygga ett nytt, modernt hus, är att Ingrid har svårt för att gå i trapporna. med ett litet enplanshus så kunde de bo kvar i byn där de levt sina liv och skött om och renoverat det kulturarv som byggnadsnämnden nu anser är så viktigt att bevara.

- Nu säger dom det är så fina hus och tacka sjutton för det när man sköter om dom, säger Konrad Söderkvist.

Huset dom vill bygga är ett 100 kvadratmeter stort rött hus med vita knutar i gammal stil.

Men enligt byggnadsnämnden har Långtibble en unik, tvådelad struktur. Det vill säga att det finns en åker mellan de olika gårdar som utgör byn. Skulle den åkern bebyggas så skulle byns, ”stora kulturhistoriska värden förvanskas”. Elisabeth Ehrlén är chef för bygglovsavdelningen på stadsbyggnadskontoret i Uppsala, och menar att det här är något vi får vänja oss vid i framtiden:

- Min uppfattning är att dom tomter som är lättast att bebygga dom har man redan byggt och nu blir det svårare och svårare för att det finns den här typen av restriktioner på dom, säger Elisabeth Ehrlen.

Allt fler är missnöjda med de avslag som de får av stadsbyggnadskontoret i Uppsala. De senaste fyra åren har inte mindre än 58 beslut, vilket är mer än sju gånger så mycket som de fyra åren innan det, överklagats. Ingrid och Konrad har också överklagat, - men för ett par veckor sen fick dom brev om att det blev avslag:

- Kommer dom ut och tittar på tomten och det inte ska byggas där, då kan de komma hit tycker jag och tala om och prata lite grann med oss, säger Ingrid Söderkvist.

Kontakta reportern:

marcus.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".