Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kroppsvisitation av unga blir fall för JO

Publicerat torsdag 3 november 2005 kl 07.09

Länsstyrelsen i Uppsala har anmälts till Justitieombudsmannen, JO. Anledningen är att myndigheten godkänner att privata HVB-hem får kroppsbesiktiga ungdomar som bor där, det vill säga att personen måste klä av sig naken för att visa att den inte har gömt droger på kroppen.

Chefen för Individ och familjeomsorg i Sundsvalls kommun Kjell-Arne Sköldh anser inte att det är tillåtet och har därför gjort en JO-anmälan:

- Vi gör en tolkning att det bara är HVB-hem, hem för vård och boende för ungdomar, som drivs av statens institutionsstyrelse som har tillstånd att utföra den här typen av åtgärder.

Det är Länsstyrelsen som ska se till att regler efterlevs på HVB-hemmen som bland annat tar emot missbrukande ungdomar. Anledningen till att det är just Sundsvalls kommun som gjort anmälan är att socialnämnden där placerade en 15-årig tjej på ett privat HVB-hem i Fjärdhundra. I höstas fick de reda på att 15-åringen efter varje permission var tvungen att klä av sig naken för att visa att hon inte hade med sig droger tillbaka. Enligt socialtjänsten i Sundsvall får man inte göra så på ett privat boende, en så kallad kroppsbesiktning får bara göras när det är statens egna boenden. Men hemmet där flickan bodde menade att de avtalat med flickan och hennes vårdnadshavare om att de skulle göra kroppsbesiktningar. Men så kan man inte göra säger Kjell-Arne Sköldh.

Det är Socialstyrelsen som bestämmer vilka regler som gäller. Men de är ofta öppna för tolkning. Birgitta Forsberg som är socialdirektör på Länsstyrelsen i Uppsala län tycker inte att reglerna måste tolkas strikt:

- Det finns inte några riktiga klara riktlinjer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".