Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny strid om äldre patienter

Publicerat fredag 4 november 2005 kl 06.57

Den heta stridsfrågan om patienter som är utskrivningsklara på akademiska sjukhuset men som ändå blir kvar eftersom kommunen saknar plats för dem har på nytt blossat upp med full kraft.

Trots långvariga diskussioner mellan landstinget och Uppsala kommun så har parterna inte lyckats hitta en lösning, och nu har politiker på högsta nivå fått rycka in och delta i förhandlingarna.

- Det är ju naturligtvis inte bra, den här frågan ska ju kunna lösas utan oss politiker, säger kommunalrådet Jan Ask (s) som är med från Uppsala kommun.

Under en tid verkade problemet ha blivit mindre. Men dom senaste två, tre veckorna har det ökat igen, och någon dag har det varit så många som 17 patienter som tvingats ligga kvar i onödan på Akademiska i brist på eftervårdsplats i Uppsala kommun.

Under lång tid har höga tjänstemän från landstinget och kommunen försökt nå fram till en lösning, men utan att lyckas, och nu har toppolitiker från båda sidor fått kopplas in. Kommunalrådet Jan Ask från Uppsala kommun och landstingsstyrelsens ordförande Mats O Karlsson från landstinget. Dom deltog vid en förhandling häromveckan och ytterligare en träff är inbokad. Irritationen mellan parterna är påtaglig, och chefsläkaren på Akademiska Björn Ragnarsson, som också är involverad, skrev förra veckan ett mejl till bl a Jan Ask där han hävdade att Uppsala kommuns äldrekontor över huvud taget inte fungerar:

- Jag tycker att man kan ha den frågeställningen för statistiken visar egentligen inte på några förändringar under förra året.

Karin Larsson är avdelningschef på ortopeden och hon ser att dom patienter som drabbas och måste ligga kvar i onödan far illa:

- Är de inte förvirrade när de kommer in så blir de det under vårdtiden. De uppfattar att vi bara springer hela tiden och inte har tid att ta hand om dem.

Från kommunens sida menar man att det inte bara handlar om att skaffa fram fler vårdplatser för att det ska fungera. Kommunen vill att landstinget ska ställa upp med läkare för att stötta sjuksköterskorna i kommunens hemvård. Då skulle många av dom som nu åker till akuten och blir inlagda och så småningom ska skrivas ut, inte ens behöva hamna där från början.

- Vi löser ingenting genom att skaffa fler vårdplatser i det här fallet. För när det gäller utskrivningsklara så ligger problemet i att hela vårdkedjan måste fungera och det gör den inte idag, säger Jan Ask, kommunalråd i Uppsala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".