Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Minskad krogkontroll i Uppsala

Publicerat måndag 7 november 2005 kl 06.46

Kontrollen av Uppsalas krogar har de senaste åren varit betydligt lägre än tidigare. Sen 2002 har endast två restauranger mist sina alkoholtillstånd, vilket är få jämfört med tidigare. Det visar en granskning som Upplandsnytt gjort.

Jarmo Ahlgren driver Rådhuscafét på Stora Torget i Uppsala, och han har märkt att kommunen knappt varit ute och kontrollerat krogarna.

- Jag har inte fått några besök, säger han.

Tillståndsenheten på Uppsala kommun ska granska krogarnas verksamhet. De tittar bland annat på hur alkoholen serveras och på hur ekonomin sköts. Om en restaurang missköter sig så kan det leda till att krogen inte längre får servera alkohol till sina gäster.

Statistik som Upplandsnytt nu tagit del av visar att de senaste fyra åren har bara två restauranger mist sina tillstånd i Uppsala. Under fyraårsperioden före det så var det åtta krogar som förlorade sin serveringsrätt. Jarmo Ahlgren på Rådhuscafét menar att de uteblivna kontrollerna kan driva hela krogbranschen i Uppsala åt fel håll:

- Har man inga kontroller, så leder väl det till att folk börjar fuska mer än man gjorde förut.

- I och med att materialet är så litet så kommer det att variera mellan noll och kanske fyra något år. Det går inte att utesluta att vi skulle ha kommit att återkalla ytterligare något  tillstånd, men det är ingen stor siffra, säger Anna Axelsson, chef på tillståndsenheten.

Den vanligaste orsaken till att en krog förlorar tillståndet är misskötsel av ekonomin, men för att kunna granska det ordentligt så måste kommunen ta hjälp av Skatteverket. När kommunen och Skatteverket tillsammans går ut på så kallad tillsyn, då kan man kontrollera kassauppgifterna till exempel.

Vår granskning visar att hittills i år har bara ett sånt gemensamt tillsynsbesök gjorts. Förra året gjordes inget alls. Eva Lindahl leder restauranggranskningen på Skatteverket.

- Fram tills för några år sedan hade vi regelbundna tillsynsbesök där vi från Skattemyndigheten var med. Sen har man hos kommunen inte haft tillsynsbesök på några år. I länet i övrigt har sådana besök varit kontinuerligt över tiden.

- Det tycker jag är olyckligt. Det är inte alls bra för tillsynen att vi inte har samverkat med Skatteverket, men jag menar ändå att konsekvenserna på sikt inte är så stora, säger Anna Axelsson chef på Uppsala kommuns tillståndsenhet.

Kontakta reportern:

alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".