Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya boklåneregler döms ut av lärare

Publicerat måndag 7 november 2005 kl 07.14

Uppsala kommuns nya regler för skolornas boklån får nu hård kritik från lärarhåll. Reglerna har gjort det svårare för skolorna att låna in böcker från biblioteken, och därmed bidrar kommunen till försämrad läskunnighet hos eleverna. Ja, det menar dom kritiska lärarna på skolan Växthuset i Gottsunda.

- Det slår så snett, barnen som har de största behoven får inte vad de behöver, säger Elisabeth Jagell, klasslärare i årskurs fyra.

Ja, i år gäller nya regler i Uppsala. Varje skola hör till ett visst skolbibliotek och får bara låna från det biblioteket. För Växhusets del är det Gottsundabiblioteket som gäller.

Dessutom har allt fått en prislapp. Om t ex en elevgrupp från Växthuset ska besöka Gottsundabiblioket kostar det en viss summa för skolan, oavsett om eleverna lånar några böcker eller inte. Och om en bibliotekarie ska prata om böcker en stund inför eleverna så kostar det också pengar för skolan. Tidigare fanns en helt annan frihet för skolorna och lärarna kunde ta klasser till biblioteket mer spontant, säger Lisbeth Appelkvist som är skolans biblioteksombud.

Kerstin Karlsson, speciallärare på skolan, upptäckte nyordningen då hon kom tillbaka till jobbet efter att ha varit borta en tid. Hon skulle samla in gruppsättningar, alltså fem, sex böcker av några olika titlar till ett läsprojekt som skolan skulle ha och besökte därför Uppsalas huvudbibliotek, men fick till svar att hon inte längre kunde låna några gruppuppsättningar där, utan hon fick vända sig till Gottsundabiblioteket. Men då hon vände sig dit hade det inte böckerna hon behövde. För att få fram böckerna och få fram dom i tid åkte hon själv runt till nio olika bibliotek i kommunen och lånade enstaka exemplar på sitt eget lärarkort.

- Det känns ju som att kommunen slår undan fötterna för oss, i och med att den begränsar oss så här. Läser man inte i skolan så blir man inte någon bra läsare och de barnen som är duktiga i skolan idag, det är de som är bra läsare.

Chefen för grundskolan i Uppsala Per Pettersson säger att han inte vill kommentera kritiken innan en pågående utvärdering av dom nya reglerna är färdig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".