Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Omstridd barnomsorg får gott betyg

Publicerat torsdag 10 november 2005 kl 06.54

En första utvärdering av det omstridda systemet där familjer i Uppsala kan få betalt för att ta hand om sina egna, och minst ett annat barn, visar att systemet fungerat väldigt bra. Bland annat är alla föräldrar som utnyttjat systemet mycket nöjda.

Anna Steen i Storvreta stannade hemma med två av sina barn och tog också hand om ett av sina bekantas. För det fick hon betalt av kommunen. Hon är väldigt nöjd:

- Jag tycker det var otroligt bra, det var positivt för våra barn, de trivdes jättebra med det. För mig som mamma kunde jag stanna hemma längre med mitt barn som jag inte tyckte var mogen för dagis.

Det här blev möjligt efter ett kommunalt beslut i februari.

Den politiska debatten var minst sagt hård både före och efter beslutet. Bland annat överklagade den socialdemokratiska kommunledningen det beslut som deras partikamrater i barn- och ungdomsnämnden fattat.

Nu är den första utvärderingen av systemet klar, och resultaten är positiva. Föräldrarna som tagit hand om eller lämnat sina barn är mycket nöjda - bland annat med att de kunnat välja vem som ska ta hand om barnen, att barngrupperna är små och att det varit lätt att anpassa vistelsetiderna.

De problem föräldrarna ser är att det är svårt med vikarier och att kommunen bara betalar för barn fram till juli det år de fyller tre.

Ur ett jämställdhetsperspektiv konstaterar kommunen nu att fler kvinnor jobbar i och med det här, eftersom flera mammor säger att de inte hade återvänt till jobbet om inte familjenätverken funnits. Systemet har också gjort att kommunen lättare klarat att erbjuda alla barn en barnomsorgsplats- och minska gruppstorleken i förskolan. Ekonomiskt beräknas familjenätverken ha höjt kommunens kostnader med runt tio procent, eftersom alternativet för en del barn varit att stanna hemma längre med sina föräldrar.

Trots de här slutsatserna så är det fortfarnade oklart om de här familjerna få fortsätta efter nyår, när deras avtal går ut. Politkerna väntar med sitt beslut tills länsrätten kommit med en dom om ett liknande system i Knivsta. Den domen väntas om några veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".