Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stram budget för Uppsala kommun

Publicerat onsdag 29 maj 2002 kl 07.09
Socialdemokraterna fick igår igenom hela sitt budgetförslag för nästa år i Uppsalas fullmäktige. Förslaget är stramt och Socialdemokraterna fick stöd av Moderaterna på de allra flesta punkter.
Men varken socialdemokrater eller moderater verkade nöjda. - Jag tror att alla socialdemokrater önskar att vi hade mer pengar men vi har diskuterat det här och konstaterat att vi inte kan lova mer, säger det socialdemokratiska kommunalrådet Annika Lindh. - Det är en bräcklig budget som hade blivit starkare med de moderata förslagen. Men de alternativa förslagen som fanns var ännu sämre, konstaterar det moderata kommunalrådet Gunnar Hedberg. Budgetbeslutet i Uppsala föregicks av två hela dagars debatterande - detta trots att partiernas förslag egentligen skilde sig väldigt lite från varandra. Och i slutänden fick Socialdemokraterna igenom varenda siffra i sin budget, framför allt med stöd av Moderaterna. Så den budget som nu kommer att gälla i Uppsala nästa år är förhållandevis stram - framför allt satsar man på att hålla kvaliteten på samma nivå som idag, men i skolan ska till exempel antalet vuxna öka något med hjälp av statsbidrag. De få förändringar som andra partier fick igenom i budgeten handlar inte om pengar. Till exempel drev de borgerliga tillsammans med Miljöpartiet igenom att man ska göra det tydligare att dagbarnvårdare kan få betalt för att ta hand om egna barn. Vänsterpartiet fick gehör för att införa ett projekt där funktionshindrade får hjälp ett visst antal timmar i veckan i stället för att det bestäms i förväg exakt vad de ska få hjälp med. Men även om besluten om budgeten gick relativt odramatiskt till så finns det kritik mot Socialdemokraternas förslag - både Folkpartiet och Vänsterpartiet till exempel tycker att det är fel att socialdemokraterna vill vänta till i november med att ge besked om vissa nämnder ska få extra pengar när Knivsta försvinner, och om hur mycket som ska satsas på att minska barngrupperna i förskolan. - Jag tycker att det hade varit rimligt om alla partier bekänner färg innan valet istället för att ta besluten efter valet, säger vänsterns kommunalråd Britt Löfgren. - Vi vill se om skatteintäkterna växer snabbare än prognosen och vi vill inte lova mer än vi i dagsläget ser att vi kan hålla, säger socialdemokratiska Annika Lindh.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".