Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Åtal efter ärtsoppeskandalen

Publicerat onsdag 29 maj 2002 kl 15.05
En anställd vid centralköket i Tierps kommun åtalas nu för brott mot livsmedelslagen. Detta efter att ett 60-tal personer på flera äldreboenden i februari matförgiftades av ärtsoppa, och fyra personer avled.
Fyra människor dog alltså efter förgiftningen, men det är oklart om den bidrog till alla dödsfallen. Skälet till att soppan blev farlig var sannolikt att den innehöll stora mängder av bakterien Clostridium perfringens. Kammaråklagare Kenneth Brattström i Uppsala har tidigare konstaterat att det inte går att peka ut någon som ansvarig för själva förgiftningen. Det är oklart vad som har gjort att bakterier har kunnat växa till i soppan. Däremot har utredningen efter matförgiftningen visat på brister i livsmedelshanteringen i centralköket, där maten tillagades. Brattström har därför beslutat att väcka åtal för brott mot livsmedelslagen mot en anställd med ansvar för centralkökets verksamhet. Den åtalade har enligt åklagaren inte vidtagit de försiktighetsmått som krävs och därför av uppsåt eller oaktsamhet framkallat fara för att livsmedel skulle förorenas eller bli otjänliga. Bristerna handlar om att ärtsoppan förvarades felaktigt när den kyldes ned och att soppans temperatur inte mättes vid nedkylningen. Det har enligt åklagaren gjort att det har funnits risk för bakterietillväxt.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.