Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Halkskador gav ingen ersättning

Publicerat fredag 18 november 2005 kl 06.38

Vintern har ju kommit, och med den också halkolyckorna som inträffar varje vinter. Men det kan vara svårt att få ekonomisk ersättning för den som skadat sig till följd av otillräcklig sandning eller snöröjning.

Yvonne Eklund från Uppsala halkade förra vintern nära centralstationen på ett område som Uppsala kommun har ansvaret för, men kommunen har vägrat att betala nån ersättning:

- Det var fullt med snö och det var bara iskana under, jag bara föll framstupa, jag vart helt blå och uppsvullen i ansiktet och förstörde glasögonen, säger Yvonne Eklund.

Hon hade parkerat bilen vid Frodeplan och gick mot baksidan av Uppsala central när olyckan var framme och hon stöp till marken. Foton som togs strax efteråt visar en kvinna med blåslaget ansikte. Nu har nio månader gått sen olyckan, och hon har fortfarande känningar av den. Hon har fått ekonomisk ersättning via sin egen försäkring. Men självrisken var på över 1000 kr, och hon tycker att det vore rimligt att hon fick ersättning från Uppsala kommun med tanke på dom följder olyckan haft för henne:

- För glasögonen, för sveda och värk och allt elände jag haft med sjukhusbesök, säger hon.

Olyckan inträffade mitt på dan vid lunchtid. I dom svar hon fått hävdas att Uppsala kommun inte kan anses ha handlat försumligt och att det inte är nån idé att sätta in sandning under pågående snöfall. Men Yvonne Eklund hävdar att det inte bara var dåligt sandat utan också dåligt snöröjt, men nån riktig förklaring till det tycker hon inte att hon har fått. Och svaren som kommit har inte kommit från kommunen, utan från en utredningsfirma i Göteborg som i sin tur anlitats av det försäkringsbolag som Uppsala kommun anlitat. Och utredningsfirman har enligt Yvonne Eklund t ex sagt att dom inte är intresserade av att titta på fotona av hur Yvonne Eklund såg ut efter olyckan.

På utredningsfirman i Göteborg säger man till Upplandsnytt att firman inte får uttala sig i enskilda utredningsärenden. På Uppsala kommun säger den ansvariga för försäkringsfrågor, Åsa Morén, att hon inte är insatt i det här enskilda fallet.

kontakta reportern

marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".