Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler bostäder längs Almungestråket

Publicerat måndag 21 november 2005 kl 07.03

Under de närmaste 25 åren kommer allt fler bostäder att byggas på landsbygden i de östra delarna av Uppsala kommun. Ja, det är i alla fall vad en utredning kring byggandet på landsbygden kommit fram till efter att den tagit in synpunkter och åsikter från boende på landsbygden, och nu finns ett färdigt förslag.

Hundratals åsikter och yttranden har strömmat in till kommunen och efter att ha studerat dem, så tycker nu kommunens tjänstemän att man borde prioritera byggandet av fler bostäder längs almungestråket, det vill säga väg 282 österut. Det här motiverar kommunens utredare med de senaste årens stora efterfrågan och attraktivitet i det området, vilket man inte märkt av i andra delar av kommunen.

Göran Carlén, projektledare för översiktsplanen, sa i slutet av sommaren att om man ska satsa på stråket ut mot Almunge så krävs det bostäder.

I den ännu inte offentliga utredningen som Upplandsnytt tagit del av nämns också en annan ort, nämligen Storvreta. Med hjälp av den nya E4:an och med hjälp av Upptågets förlängning norrut och söderut så tror man att Storvreta kommer att locka till sig fler boende, vilket skulle kräva fler bostäder där. Men det finns också orter där kommunen inte vill bygga alls de kommande 25 åren, Ramsta och Skärfälten, till exempel. Även Järlåsa kan bli utan nya bostäder om förslaget går igenom.

Men politikerna som till slut ska besluta om det blir så här ser lite annorlunda på Järlåsafrågan. Miljöpartiets Niclas Malmberg tycker att frågan om tågstopp i Järlåsa och Vänge tappats bort.

-Vi vill ju gärna styra över så att fler ska åka tåg, av miljöskäl. Därför vill vi att det ska bli tågstopp i Järlåsa och Vänge. Risken är annars att de här orterna stagnerar och då blir det svårt att ha kvar skola och annan service, säger Niclas Malmberg.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".