Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ärtsoppan har blivit farlig

Publicerat torsdag 30 maj 2002 kl 07.50
I Tierp serveras de äldre ingen ärtsoppa på torsdagarna längre. Sedan matförgiftningen i februari har kommunen tagit bort soppan från matsedeln. Men också i Uppsala har två kök för gamla valt att sluta med ärtsoppa.
Bland pensionärerna själva råder delade meningar om det är bra eller dåligt att ta bort soppan. På restaurang senioren i Uppsala är flera stamgäster nöjda med beslutet. En herre säger att han tycker att grönsakssoppan man får nu går ner bättre än ärtsoppan. - Ja, de blev ju förgiftade på ett ställe och de tar väl inga risker nu. Men nu förtiden ska man ju vara rädd för allting. Restaurangchefen Britt Persson har valt att ligga lågt med ärtsoppa de senaste månaderna. Trots att hon egentligen tycker att det är bra mat och en rätt som många äldre vill ha. - Jag anser att det är lämplig mat eftersom den funnits i så många år och är en så älskad svensk rätt. Efter matförgiftningen i Tierp där fyra äldre dog av dålig ärtsoppa var en del av Britts gäster oroliga. Hon bestämde sig då för att servera andra soppor istället. Men många saknar också ärtsoppan och troligen ska den komma tillbaka till hösten. För den som är skeptisk ska det finnas en alternativ soppa, lovar Britt. - Och visar det sig att de flesta inte vill ha ärtsoppa så tar vi bort den helt.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.