Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ett steg närmare psykiatriflytt

Publicerat måndag 28 november 2005 kl 16.42

Den rödgröna majoriteten i landstingsstyrelsen tog idag beslutet att gå vidare med planerna på ett ”Psykiatrins hus” på Akademiska sjukhusets område. Styrelsen anslår 10 miljoner för projektering av bygget. Att psykiatrin får nya och enhetliga lokaler är något personalen väntat på länge.

- Det är på tiden att vi får nya lokaler. En del av de lokaler vi har i dag är mögelskadade, det säger Eva van der Meiden som är forskningssjuksköterna på Ulleråkers sjukhus.

Om allt går enligt planerna ska Psykiatrins hus stå färdigt på sjukhusområdet vid Akademiska inom fem år. Enligt landstingsråd Mats O Karlsson är den politiska uppslutningen kring beslutet bred, och det ska mycket till om planerna ändras.

Kostnaden för bygget inklusive ett parkeringshus är beräknat till 650 miljoner kronor, alltså 100 miljoner mer än det omdiskuterade bygget av Musikens hus. Men enligt Mats O Karlsson finns det utrymme i investeringsbudgeten.

- Varje år för vi in 300 miljoner i investeringsbudgeten så det här motsvarar ett par år av detta, säger han.

Men även om nu finansieringen är klar, är det inte bara att sätta spaden i jorden. På platsen som förordas i norra delen av sjukhusområdet, står flera byggnader som måste rivas, och innan det är möjligt krävs flera tillstånd och eventuellt måste arkeologiska utgrävningar göras.

Som det ser ut idag är största delen av psykiatrin i länet lokaliserad till Ulleråkers sjukhus, cirka fem minuters bilväg från Akademiska, i gamla och slitna lokaler som är utspridda över ett stort område.

Bertil Jansson, divisionschef för psykiatridivisionen på akademiska sjukhuset, ser inte bara arbetsmiljömässiga vinster med bygget. Han ser framförallt stora samordningsvinster för psykiatrin med en flytt till Akademiska sjukhuset.

- Det handlar om enkla och snabba kontakter. Mer och mer bygger på samverkan och man behöver ha kontakt och möten med varandra. Det finns medarbetare som inte har träffat varandra trots att de jobbat i samma organisation under flera år, säger han.

Johanna Dahlin
johanna.dahlin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".