Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kränkningar leder till återfall i brott

Publicerat måndag 28 november 2005 kl 16.41

Som Upplandsnytt rapporterade i morse har JO i år riktat rekordmycket kritik mot kriminalvården i Sverige, bland annat för att vårdare uttalar sig kränkande om intagna och att man inte besvarar permissionansökningar i tid.

Nu varnar en expert på svensk kriminalvård för att personalens agerande kan leda till mer våld inne på anstalterna och fler fångar som återfaller i brott. 

Fängelset Åby utanför Uppsala är den öppna anstalt i landet som oftast får kritik av JO för att man behandlar de intagna i strid med lagen. T ex har JO konstaterat att fångar inte givits möjlighet att överklaga beslut som gått dem emot och beslut om permissioner ges alldeles för sent. Det här riskerar att få allvarliga följder menar kriminolog Magnus Hörnqvist som själv bedriver forskning om kriminalvården.

De som jobbar inom kriminalvården ska försöka påverka de intagna så att de känner respekt för lagen och kan bryta sitt kriminella beteende. Men när personalen inte själva följer reglerna så sänder det fel budskap till fångarna. Frustrationen och misstron ökar och risken finns att fångarna ska fortsätta på sin brottsliga bana när de kommer ut.
- Man kommer inte att ha de optimala förutsättningarna för att fungera bra i samhället om man i flera års tid har utsatts för den här typen av beteende från tjänstemän i en myndighet, säger han.

Men det är inte bara fler som riskerar att återfalla i brott pga det här. När det blir sämre relationer mellan fångarna och personalen blir det också oroligare på anstalten. Att de konstaterade kränkningarna ökat tycker han egentligen inte är så förvånnade, kriminalvården står under hård yttre press samtidigt som man inte tar hand om sin personal.

Kontakta reportern
jonas.alsgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".