Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kriminalvårdare saknar utbildning

Publicerat tisdag 29 november 2005 kl 07.47

Nästan var femte anställd inom kriminalvården i Uppsala län saknar i dag kriminalvårdens grundutbildning. Detta trots att utbildningen är obligatorisk och ska ge viktiga kunskaper om vilka rättigheter fångarna har. Det visar Upplandsnytts granskning.

På Åbyanstalten utanför Uppsala har personalens dåliga utbildningsnivå fått allvarliga konsekvenser för intagna.

- Är man inte utbildad vet man inte hur man ska hantera situationen. Det leder till konflikter, säger fången Jim.

Jim sökte särskild permission för att vara med på ett möte med sin sjuka mamma och hennes läkare. Han hade rätt att få permission men eftersom hans kontaktman på Åby inte kände till reglerna så kom han aldrig i väg.

Faktum är att många fångar tas om hand av outbildad personal. Inom kriminalvården i Uppsala län är det i dag 30 av 136 anställda som inte genomgått kriminalvårdens grundutbildning KRUT. Den flera månader långa obligatoriska utbildningen ska ge vårdarna nödvändiga kunskaper om etik, juridik och vilka rättigheter och skyldigheter fångarna har.

- Det blir en eftersläpning eftersom vi måste ha vikarier under utbildningstiden. Dessutom är det kö till utbildningsplatserna, säger Birgitta Nilsson som är personalinspektör för kriminalvården i Uppsala län.

På Åbyanstalten där Jim satt fram till i våras är det i dag 8 av av de 28 anställda som saknar hela eller delar av grundutbildningen. Det är alltså nästan var tredje anställd som inte har den kunskap kriminalvården själv är anser är en förutsättning för att vårdarna ska kunna utföra sitt jobb.

- Det minsta man kan göra är att se till att alla som jobbar inom kriminalvården har adekvat utbildning för detta, säger Jim.

Not: Jim heter egentligen något annat.

Jonas Alsgren
jonas.alsgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".