Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tierps ungdomar utan stöd på helgerna

Publicerat fredag 2 december 2005 kl 08.00
Inga fältare i Tierp på helgerna

På Luciadiskot nästa vecka och andra helgkvällar resten av året kommer det troligen inte att finnas några fältsekreterare Tierp som tar hand om ungdomar som dricker för mycket eller hamnar i problem. Orsaken är övertidsstoppet i kommunen och oenigheter om fältarnas arbetstid.

Anna Möller är en av de fältsekreterare som beklagar att de inte kommer att vara ute bland ungdomarna.

- Det känns väldigt sorgligt. Det vi missar när vi inte är ute är informationen som vi sedan kan bygga våra insatser utifrån, säger hon.

Bakgrunden till Anna Möllers missnöje är att Tierps kommun kommer att gå back ekonomiskt i år och att politikerna därför beslutat om ett övertidsstopp för de anställda. Fältsekreterarna har ett muntligt avtal som innebär att när de jobbar helgkvällar så är det övertid.

Orsaken är att de inte velat schemalägga helger eftersom de inte tycker att de kan vara ute varje helg och därför vill kunna åka ut på kort varsel när det händer något. Så deras 40 timmars arbetsvecka är fylld med annat, som förebyggande arbete och tidiga insatser för unga som riskerar att hamna i problem.

Borde gå att fixa ändå
Så när det nu är övertidsstopp så blir det inga fältarbetare ute bland ungdomarna på helgerna. Kommunalrådet Börje Wennberg som varit med och beslutat om övertidsstoppet reagerar så här när han får höra om problemen.

- Vill man så är det inga som helst problem att lösa det här. Jag ser det här som ren obstruktion, säger han.

Någon dispens från övertidsstoppet blir det inte, det här kan de lösa utan övertid menar han.

Går inte att lösa nu
Men fältsekreterarnas chef Peter Nordström är inte säker på att det är så enkelt, och han menar att det här egentligen handlar om att de måste komma överens om hur avtalet för fältarnas arbetsid ska se ut.

- Jag tror inte vi kommer kunna lösa det här just nu i början av december. Tyvärr, säger Peter Nordström.

Fältsekreteraren Anna Möller säger att om de ska ha mer ordinarie arbetsid på helgerna så får någon tala om för dem vilka av de andra arbetuppgifterna de ska ta bort.

- Vi vill ju gärna jobba de här tillfällena. Jag hade ju hoppats att vi skulle få hjälpen att just få avgränsningen, säger Anna Möller.

Summa sumarum - några fältserketerare ute på helgerna, där alla vill att de ska vara, blir det nog inte den närmaste tiden.

Kontakta reportern
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".