Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Krögare tillbakavisar facklig kritik

Publicerat tisdag 6 december 2005 kl 15.35

Billig lunchmat behöver inte betyda att restaurangen är oseriös. Det säger krögare med anledning av restaurangfackets utspel om lunchställen som tar för lite betalt. Facket anser att restauranger som tar mindre än 75 kronor för en dagens lunch troligtvis har underbetald personal.

Parmesangratinerad kassler med tomatsås och ris stod på Rådhuskafeets meny i dag. Lunchen kostar 69 kronor, vilket är sex kronor mindre än vad restaurangfacket anser är rimligt för en riktig vällagad lunch, om arbetsgivaren också betalar skatt, moms och riktiga löner. Och kostar lunchen under 60 kronor är det mycket troligt att restaurangen inte drivs seriöst, säger Carina Wendle, ombudsman på restaurangfacket.

Men bland krögarna tycker man att det inte går att sätta upp en sådan gräns. Man kan inte säga att under en viss summa är verksamheten oseriös.

Allting beror ju på restaurangens ekonomi i övrigt, säger Mats Hulth, VD för Sveriges Hotell- och restaurangföretagare, till Upplandsnytt

När Upplandsnytt ringde runt till 15 matställen i Uppsala visade det sig att det var 6 av de 15 som tog mindre än 75 kronor. Indian Kitchen och Palermo tog 60 kronor, men ingen tog mindre än så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".