Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inte möjligt att granska om patienter drabbats

Publicerat onsdag 7 december 2005 kl 17.01

Försäkringskassans länsdirektör Eva Maria Magnusson säger nu att kassan inte kommer att kunna gå tillbaka och granska läkaren Leif Elinders alla ärenden för att se om någon blivit orättvist bedömd.

Efter Upplandsnytts avslöjande i morse om att försäkringskassan i Uppsala vill säga upp en av sina försäkringsläkare, Leif Elinder, för att han varit för hård i sina bedömningar av sjukskrivningar, så säger nu Eva Maria Magnusson att det är svårt att avgöra om någon har drabbats av Elinders avvikande linje för sjukskrivningar:
- Jag vet inte eftersom vi i många fall har gjort dubelkollar så att enskilda inte ska  utsättas för enskilda bedömningar, säger hon.

Försäkringskassan har vänt sig till personalansvarsnämnden för att få Elinder uppsagd p g a hans stränga bedömningar om vilka patienters sjukskrivningar som ska godkännas. Elinder har i debattartiklar argumenterat för en mycket strikt bedömning där symptom av psykisk karaktär som t ex utbrändhet och depression och även värk i rygg och axlar inte ska vara grund för sjukskrivning om det inte också finns fysiska, iakttagbara symptom.

I sitt arbete som försäkringsläkare har han praktiserat sin uppfattning och återkommande haft bedömningar som skilt sig från övriga försäkringsläkare, och försäkringskassan ser nu, efter en lång tids konflikt, ingen annan utväg än att säga upp honom.

Hur mycket han påverkat de fall han haft är svårt att säga. Det är handläggaren som fattar beslutet, men handläggaren har ingen medicinsk kompetens utan där väger försäkringsläkarens bedömning tungt. Innan fallet nu ska avgöras har personalansvarsnämnden begärt att försäkringskassan ska inkomma med kompletteringar och förtydliganden av hur man anser Elinder brustit i sina bedömningar.

Det här är ett ytterst ovanligt fall. Det bekräftas av Upplandsnytts rundringning till försäkringskassan i storstadsområdena, bland annat av Gunn Franzèn Ljung på försäkringskassan i Stockholm:
- Nej vi har inte haft något fall där vi har sagt upp någon av våra försäkringsläkare av den anledningen.

Kontakta reportern
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".