Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sjuksköterskor i protest mot neddragning

Publicerat fredag 16 december 2005 kl 06.57

Sjuksköterskorna i hemvården i Alunda protesterar nu mot att Östhammars kommun tänker minska på sjukskötersketjänsterna. De menar att situationen blir ohållbar när en 50-procentig tjänst ska bort, samtidigt som vårdtagarna blir allt sjukare.

- Vi befarar en högre arbetsbelastning och det gör ju att de boende kommer att få sämre vård, säger sjuksköterskan Erika Rosén Ekman

Sjuksköterskornas nuvarande chef i Alunda går i pension i början på nästa år, och hon har jobbat 50 procent som chef och 50 procent som sjuksköterska. Men den nya chefen som tillträder har inte sjuksköterskekompetens utan är undersköterska, och nuvarande chefens sjukskötersketimmar kommer inte att ersättas.

Kvar är då fyra sjuksköterskor, med ansvar både för hemvården och vårdboendet Olandsgården. Fast ingen av dom fyra jobbar heltid, vilket gör att antalet tjänster egentligen bara är 2,9. Tjänster som är utspridda över dag och kväll, så i praktiken betyder det att det för det mesta blir en ensam sjuksköterska som kommer att ha ansvaret.

- Det är väldigt svårt eftersom man både ska ha hand om Olandsgården och åka på hembesök, säger Erika Rosén Ekman

Hennes kollega Marjo Hakulinen, säger att det finns risk att hon säger upp sig.

Chefen för vård och omsorg i Östhammars kommun, Christina Hansson, säger att en del av sjuksköterskornas arbetsuppgifter ska läggas över på undersköterskor.

Det betyder att bl a den nya chefen kommer att utföra en del uppgifter som undersköterska, något som sjuksköterskorna också är skeptiska inför.

- Då ska vi delegera den för arbetsuppgifter och så ska den samtidigt vara vår chef.

Kontakta reportern:

marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".