Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny satsning för bättre folkhälsa

Publicerat måndag 3 juni 2002 kl 16.48
Enköpings kommun vill få med sig hela samhället i kampen mot långtidssjukskrivningar och dålig folkhälsa. I en ny satsning vill man sprida kunskap om hälsa och ohälsa till alla kommuninvånare.
Den dåliga folkhälsan i form av långtidssjukskrivningar kostade bara i Enköping och Bålsta 193 miljoner kronor under tre kvartal förra året. Det är en anledning till att Enköpings kommun nu vill komma till rätta med långtidssjukskrivningar och allmänt dålig hälsa bland kommuninvånarna. Tidigare folkhälsosatsningar i kommunen har misslyckats och inte tagits på allvar. Men nu ska det bli ändring på det, säger de politiker som suttit med i folkhälsoberedningen. Receptet den här gången lyder samarbete med alla sektorer i samhället, det vill säga också näringsliv och föreningsliv. Man vill vända sig till alla som bor i kommunen, inte bara de kommunalanställda, och se till att de blir medvetna om hälsa och ohälsa samt ges ökade möjligheter att leva ett hälsosamt liv. Men det saknas tydliga idéer om hur man på kort sikt kan minska långtidssjukskrivningar och förbättra människors allmänna välbefinnande. Snarast innebär den här satsningen att kommunen satsar 1,8 miljoner kronor på 1,5 heltidstjänster som ska informera och se till att folkhälsofrågor tas på allvar överallt i kommunen. Satsningen ska inte ses som en ny självständig verksamhet utan som ett tänkande som ska finnas med överallt. I varje årsbudget ska de olika kommunala förvaltningarna rapportera vad de har gjort för att förbättra folkhälsan. Förhoppningen är att också näringslivet ska axla sitt ansvar och informera sina anställda mer.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".