Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många förskolor saknar staket

Publicerat måndag 6 februari 2006 kl 07.12

Flera förskolor i Uppsala saknar staket, eller har så låga staket att barnen lätt kan klättra över. Det här har fått kritik från miljökontoret, som gjort inspektioner på alla förskolor. En av de förskolor som helt saknar staket runt gården är Grannbarnens i Eriksberg.

- Man får hela tiden räkna. Vi har visserligen osynliga gränser, men det är inte alltid barnen kommer ihåg det. Vi är oroliga att de ska ta sig ut på vägen bredvid, det säger Ulla-Stina Claeson som är föreståndare där,

Grannbarnens förskola ligger i ett vanligt bostadshus. Runt den isiga gården finns inget staket och på andra sidan huset ligger en liten bilgata och en stor parkering. Ulla-Stina Claeson räknar och räknar igen för sig själv, hon säger att de vant sig vid det. Fast personalen har tagit upp frågan om staket tidigare, men än har inget hänt.

Men Grannbarnens förskola, som är privat, är alls inte ensam om att sakna staket eller ha ett som är så lågt att barnen lätt kan ta sig över. Bland de kommunala förskolorna finns uppemot femton förskolor där det ser ut så, och så finns det andra privata också. Det här är något som miljökontoret kritiserat efter att ha gjort inspektioner på alla förskolor.

Fastighetskontoret är ansvarigt för de flesta kommunala förskolelokaler. Hans Burström är chef där.

- Tidigare har det inte funnits några lagkrav på att det ska finnas staket. Nu åtgärdar vi detta, säger han.

Runt fem förskolor om året har kommunen byggt nya staket på de senaste åren. När det gäller Grannbarnens förskola så kan staket också vara på väg. Den rätt nytillträdda ordföranden i bostadsrättsföreningen, Ulla-Britt Strömberg, säger att hon inte hört förut att förskolan vill ha staket, men att om miljökontoret tycker att det ska finnas så ska det nog gå att fixa.

- Det skulle kännas tryggare, säger Ulla-Stina Claeson, föreståndare på Grannbarnens förskola i Uppsala.

Kontakta reportern:
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".