Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Olika stöd till anhöriga i länet

Publicerat fredag 10 mars 2006 kl 16.55

Den hjälp som anhörigvårdare kan få skiljer sig åt mellan länets kommuner. Utan insatser från anhöriga skulle vården av gamla inte fungera.

Sedan ett år tillbaka erbjuder Uppsala kommun avgiftsfri avlösning i hemmet för den som till exempel vårdar en dement make eller maka. Det här stödet kommer nu också vårdare i Enköping att kunna få. Berit Andersson är demensvårdsutvecklare i Enköping.

-  Vi planerar att starta mer avlösning i hemmet. Vi planerar också att eventuellt utöka trygghetsplatserna i Enköpings kommun där man enkelt kan ringa direkt och få en plats upp till fjorton dagar.

De här platserna är både till för den som drabbats av demens eller blivit funktionshindrad efter en stoke. Länets kommuner deltar nu i ett projekt som ska utveckla stödet som anhöriga kan få. Regeringen har tillsatt 90 000 kronor per kommun för det här arbetet i år. Meningen är att kommunerna ska dela med sig av sina erfarenheter och att man ska ta reda på vilket stöd de anhöriga mest efterfrågar och behöver. För nästa år delar regeringen ut 3,2 miljoner kronor till anhörigstödet i Uppsala län.

Leif Forsberg har under flera år tagit hand om sin sambo som har alzheimer och i dag inte kan lämnas ensam ens korta stunder. För honom har det varit avgörande att få vara själv några timmar i veckan, då hans sambo går på en dagverksamhet för dementa

- Naturligtvis att det här tiden mest går åt att göra alla saker som måste göras i hemmet. Utan den här hjälpen hade situationen blivit ohållbar.

Stödet till anhöriga handlar inte bara om att de själva ska orka. Utan alla insatser från anhöriga skulle vården av gamla inte fungera, säger Berit Andersson.

- Då skulle det bli att man fick flytta till ett boende direkt. Det är ju också det som kostar mest. Så vi är beroende av anhöriga för att det ska fungera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".