Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Landstingschefer dåliga på rehabilitering

Publicerat tisdag 14 mars 2006 kl 08.37

Cheferna inom landstinget i Uppsala län lever inte upp till lagen när det gäller att ge hjälp till anställda som är sjukskrivna. Trots att en så kallad rehabiliteringsutredning ska göras vid all längre sjukfrånvaro görs det bara i drygt hälften av fallen. Det visar en kritisk rapport från landstingets revisorer.

Agneta Wiberg är ordförande i Vårdförbundet i Uppsala län som organiserar sjuksköterskor:

-Det är enormt viktigt att tidiga rehabiliteringsinsatser sätts in. Dels för individens skull men också för det totala samhällets kostnader.

För att så snabbt som möjligt hjälpa anställda tillbaka i arbetet är alla arbetsgivare skyldiga att göra en rehabiliteringsutredning. I den ska det bland annat framgå på vilket sätt man kan anpassa den anställdes arbete för att undvika sjukfrånvaro och vilka planerade stödinsatser man planerar. Men när landstingets revisorer kontrollerade 202 fall av längre sjukskrivingar hos sjuksköterskor, vårdbiträden och läkare fann man att cheferna bara gjort utredning i 57% av fallen, i resterande 43 % hade man inte följt lagen.

En förklaring som nämns i rapporten är att landstingscheferna inte känner till sina skyldigheter. Vänsterpartisten Sören Bergqvist är landstingsråd med ansvar för personalfrågor i den styrande landstingsmajoriteten

- Man har kanske inte förstått vilket ansvar som ligger på en som enskild chef, utan väntar kanske på att någon annan ska ta initiativ. Allt ifrån försäkringskassan, läkare eller den sjukskrivne själv. Vi får se till att det blir ett tydligt uppdrag.

Men Agneta Wiberg på Vårdfacket tror även att det finns andra viktiga förklaringar:

-Man tycker att det blir för dyrt och tar för mycket tid

Landstinget kostnader för personalens sjukfrånvaro uppgick förra året till så mycket som 60 miljoner kronor. Landstingets revisorer kräver nu att landstingsstyrelsen senast den 5 maj ger besked om vilka åtgärder man tänker vidta med anledning av dom påtalade bristerna.

Kontakta reportern:
jonas.alsgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".