Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Osäkert om tågstopp i Bergsbrunna

Publicerat fredag 17 mars 2006 kl 07.47

I dag ska Banverket besluta om tidtabellen för den planerade Upplandspendeln. Men osäkerheten är stor om det kommer att bli ett tågstopp i Bergsbrunna eller inte. Banverket befarar nämligen att tågstoppet kan orsaka förseningar på andra tåglinjer.

- Jag är väldigt kritisk mot att man dagen innan tidtabellen ska sättas plötsligt kommer på att det kan vara kapacitetsproblem. Man har utrett den här frågan i åratal och det här är näst intill skandalöst. Det är ingen idé att bygga en provisorisk station om trafiken inte kommer igång, det säger Hilde Klasson (s), ordförande i gatu- och trafiknämnden i Uppsala kommun.

Tanken har varit att Upplandspendeln ska börja trafikera Bergsbrunna med 70 turer per dag från och med den 21 augusti i år. Nu tvekar dock Banverket eftersom det befarar att tågstoppet kan orsaka förseningar på flera tåglinjer.

Men om pendeltåget inte stannar kan alltså planerna på en provisorisk station i Bergsbrunna komma att läggas på is. I går var det ett möte i Sävjaskolan om just Upplandspendelns provisoriska station i Bergsbrunna. I den fullsatta salen fanns boende från Bergsbrunna, Nåntuna, Sävja och Vilan som bjudits in av representanter för Uppsala kommun och Banverket. Invånarna var främst oroliga för att säkerheten ska försämras vid järnvägsövergången.

- Man gömmer sig bakom att det här är en provisorisk station. Då slipper man nämligen göra säkerhetsanalyser, ändra i detaljplaner och annat. Vi kommer att överklaga bygget, det säger Björn Olerud som är ordförande i Bergsbrunna Egnahemsförening.

Om Upplandspendeln inte stannar i Bergsbrunna som planerat från och med augusti i år är alternativa datum enligt Banverket januari eller juni år 2007. Sedan tidigare står det klart att Upplandspendels stopp i Alsike skjuts på framtiden.

Kontakta reportern:
sabina.kuutti@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".