Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Erinran mot barnläkare i Uppsala

Publicerat söndag 19 mars 2006 kl 12.44

Länsrätten har fastställt att en läkare på Barnsjukhuset vid Akademiska sjukhuset i Uppsala får en erinran för att ha skickat hem en 11-årig flicka som senare visade sig lida av leukemi. Därmed fastställer länsrätten ett tidigare beslut från hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Flickan kom till barnakuten med hög feber och med smärtor i benen och hade kräkts flera gånger. Efter provtagning beslutade den undersökande läkaren att skicka hem flickan. Hans bedömning var att symptomen tydde på körtelfeber. Läkaren hade då ännu inte fått provsvaret på analysen av de vita blodkropparna, men fick ett provosoriskt besked via telefon från laboratoriet att proverna såg ut att vara ok.

Fyra timmar efter provtagningen kom det definitiva provsvaret via e-post till läkaren, ett provsvar som visade att flickan led av leukemi, blodcancer. Då var flickan redan hemskickad och läkaren själv hade hunnit gå hem för dagen. Dagen efter kontrollerade läkaren aldrig vad provsvaret blivit. Först en bit in på dagen därpå, alltså två dagar efter provtagningen, gick läkaren in och läste e-postmeddelandet från laboratoriet. Då hade flickan redan hunnit återvända till akuten, och då hon kom in var hon i mycket dåligt skick och fördes till intensivvårdsavdelningen. Mindre än en månad senare avled hon.

Läkaren fick en erinran av hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd för att ha skickat hem flickan utan att först ha förvissat sig om hur det förhöll sig med de vita blodkropparna. Felet var varken ringa eller ursäktligt, menade ansvarsnämnden. Läkaren överklagade beslutet till länsrätten, som dock gör samma bedömning som ansvarsnämnden och fastställer beslutet om en erinran.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".