Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skolverket friar Uppsala kommun

Publicerat tisdag 21 mars 2006 kl 07.01

Uppsala kommun har ju haft problem med att inom rimlig tid ordna förskoleplatser till alla som behöver det, och en förälder anmälde därför kommunen till Skolverket. Nu har Skolverket, trots viss kritik mot kommunen, ändå fastslagit att Uppsala kommun i det anmälda fallet inte brutit mot lagar och regler.

Redan den 27 juli förra året fick Uppsala kommun in ansökan om förskoleplats för det aktuella barnet från januari i år. Därefter vidtog en lång väntan, utan att man fick någon skriftlig information från kommunen, enligt förälderns anmälan till Skolverket i början av december. Senare har barnet fått en förskoleplats från den 6 februari.

Enligt reglerna ska kommunen ordna förskoleplats inom skälig tid, och en rimlig väntetid kan enligt Skolverket vara tre-fyra månader från det att ansökan lämnats in till kommunen.

När anmälan till Skolverket gjordes hade det gått mer än fyra månader utan besked från kommunen, och kommunen anger i sitt yttrande till Skolverket att information till föräldrarna skickades ut först den 14 december.

Skolverket tycker nu också att kommunen borde haft större framförhållning och - med tanke på att ansökan kommit till kommunen mer än fem månader innan - kunnat erbjuda en plats i januari månad.

Eftersom föräldern enligt kommunen bara anmält behov av plats från januari, alltså inte något specificerat datum i januari, och barnet fått plats från 6 februari, så menar Skolverket ändå att kommunen ”i stort sett” erbjudit plats inom rimlig tid...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".