Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Få konfererar på Wiks slott

Publicerat onsdag 22 mars 2006 kl 07.00
Wiks slott (arkivbild). Foto: Sam Stadener/PrB

Konferensversamheten vid Wiks slott utanför Uppsala, som drivs av landstinget, går dåligt. Förra året gick man back med en miljon kronor och hittills i år har inbokningar av konferenser och hotellrum varit få.

Det sätt som konferensverksamheten på Wiks slott sköts på bör ändras. Det tycker landstingsrådet Britt Pagard (c).

- Konferensanläggningen är bekymmersam. Eftersom landstinget äger anläggningen så har vi inte möjlighet att marknadsföra den på samma sätt som en privat entreprenör, säger hon. 

Det har nu gått ett drygt år sen omorganisationen på Wiks slott. Meningen var då att samla allt under en och samma enhet. Folkhögskolan, kulturverksamheten och konferensbokningar skulle få en driftsenhet som skulle effektivisera och sköta allt som händer på området.

Men när det gäller konferenser så finns det ett problem. Eftersom slottet ägs av landstinget och drivs av skattemedel så får man inte marknadsföra sig mot externa företag. Den största delen av inbokningar av konferenser och hotellrum måste vara kopplade till landstingets verksamhet.

Men Britt Pagard menar att landstingets interna konferenser är för få, och att de inte kan få Wiks slott att gå runt ekonomiskt.

- De konferenser som landstinget har bör vi lägga på Wiks slott eftersom det är vår egen anläggning. Men frågan är om det räcker, säger hon.

Förra året var den totala beläggningen på sovplatser och konferenssalar cirka 30 procent, och verksamheten gick back med en miljon kronor. För att kunna gå runt ekonomiskt finns det inom landstinget en vision på en 50-procentig beläggning. Hittills i år har det inte sett så bra ut heller.

- Det var dåligt i februari. I mars har det gått lite bättre eftersom vi har en ny hemsida och vi hoppas att det rullar på på i april, det säger Barbro Thorneús som är enhetschef på Wiks slott.

Att det gått dåligt under förra året, menar Barbro Thornéus, beror på personalkostnader som man sakta nu håller på att ordna upp, och man har också byggt om en hel del på området, vilket kostat extra. Men frågan om det finns tillräckligt med interna konferenser inom landstinget för att få ekonomin att fungera vill hon inte svara på.

- Jag rättar mig efter de direktiv jag fått och de har hittills varit bra, säger hon.

Kontakta reportern:
alexander.gagliano@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".