Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Rush efter gamla gruvhål i Uppland

Publicerat torsdag 23 mars 2006 kl 07.50

Flera företag slåss nu om att hitta metall- och mineralfyndigheter i Uppland. Bara senaste månaden har 12 ansökningar om undersökningstillstånd kommit in som gäller främst Östhammars kommun, men även Uppsala, Norrtälje och Heby kommuner.

Det är de höga metallpriserna som ligger bakom intresset för gamla gruvhål. Gunnar Svanfeldt är gruvingenjör på Bergsstaten som beviljar tillstånden:

- Det har väl inte i modern tid varit så många intressenter som det är för närvarande.

Priset på koppar och zink har nästan tredubblats det senaste året, och även bly och andra metaller går bra. Järnmalmspriserna gick upp med 80 procent vid förhandlingen för ett år sedan.

Dannemora Mineral AB, som granskar möjligheterna att bryta både guld och järnmalm i Dannemora gruva är också intresserad av 11 områden till i Uppland. Senast i raden är Sandby och Rödjan i Östhammars kommun, och gamla gruvhål i Vattholma utanför Uppsala. Lennart Falk är VD i bolaget:

- Det finns säkert tre eller fyra stråk med gamla gruvor i Vattholma. Jag har lagt mig över den östligare delen.

Dannemora mineral är också intresserade av fyndigheter i skärgården, närmare bestämt på Singö i Norrtälje kommun.

Men Dannemora Mineral är inte längre ensamma i jakten på brytbara mineraler i Uppland. Ytterligare fem bolag har ansökt eller fått undersökningstillstånd, bland annat bolag från Finland. Mawson Sweden AB med bas i Kanada är också med. Folke Söderström är bolagets VD:

- Vi letar mineraler, allt från guld till uran i stort sett över hela landet, men vi är främst i Västerbotten där vi letar guld.

Ansökningarna kommer nu så tätt att flera företag slåss om samma område. Karlsgruvan i Östhammar är ett sådant exempel. Där kom det in ansökningar från flera bolag med bara några dagars mellanrum, och Mawson Sweden drog det kortaste strået. Det blir istället ett finskt bolag som får tillståndet i Karlsgruvan, men även Dannemora mineral AB var intresserade av området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".