Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Snart avgörs Manar al Houdas framtid

Publicerat lördag 25 mars 2006 kl 09.35

Den svensk-arabiska Manar al Houdaskolan i Uppsala har fortfarande inte rättat till många av de brister som skolverket påpekat. Om ett par veckor avgör länsrätten i Stockholm om skolan ska få tillbaka sitt tillstånd:

I somras förlorade Manar al Houdaskolan sitt tillstånd. Skolverket ansåg att skolan hade så allvarliga brister att den inte kan godkännas som en fristående grundskola. Ett problem var att eleverna inte fick undervisning i alla obligatoriska ämnen. Efter flera inspektioner stod det också klart att elever har blivit kränkta av lärare. Till exempel har lärare spolat vatten på barns huvuden och slagit dem i nacken. Manar al Houdaskolan överklagade skolverkets beslut om indraget tillstånd, de menar att de har rättat till flera av de brister som skolverket påpekat.

Nu har det varit en muntlig förhandling i Länsrätten. Skolverket redogjorde då för sin senaste inspektion som var den 14 februari. På det här besöket konstaterades att skolan hade gjort förbättringar på flera områden. Eleverna får religionsundervisning och undervisningen är allsidig och saklig. Skolans ekonomi är också i bättre balans nu än tidigare. Men på en rad punkter har Manar al Houdaskolan inte gjort några framsteg. Skolverket tycker till exempel att det fortfarande är en turbulent lärarsituation, att rektor inte redovisar tillräckligt väl hur man jobbar mot kränkande behandling, att elever med behov av särskilt stöd inte får det och att skolan inte har koll på elevernas kunskaper. Att det tar så lång tid att rätta till de här problemen menar Skolverket beror på att ledningen inte fungerar. Nu bli det alltså Länsrätten som får avgöra om Manar al Houdaskolan ska få tillbaka sitt tillstånd eller ej.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".