Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Glädjrerus på Manar al Houdaskolan

Publicerat tisdag 4 april 2006 kl 07.38

Den svensk-arabiska Manar al Houdaskolan i Uppsala har fått tillbaka sitt tillstånd att driva fristående grundskola.

Det var i somras som Manar al Houdaskolan förlorade sitt tillstånd efter att Skolverket genomfört flera inspektioner på skolan och ansett att den hade så allvarliga brister att skolan inte kunde godkännas som fristående grundskola. Skolan överklagade beslutet till Länsrätten som nu ger Manar al Houda rätt. Ingela Nord, som är samodnare på skolan, är överlycklig.

- Det är helt fantastiskt. Jag är både varm och kall och det är glädjetårar. Jag är hemma hos en elevs familj och det är rena cirkusen här!

Skolverket har haft många anmärkningar på Manar al Houda. Ett problem var att eleverna inte fick undervisning i alla obligatoriska ämnen. Det stod också klart att elever blivit kränkta av lärare. Till exempel hade en lärare spolat vatten på barns huvuden och slagit dem i nacken. Men Manar al Houdaskolan överklagade skolverkets beslut om indraget tillstånd och menade att de rättat till flera av de brister som skolverket påpekat. Nu har alltså Länsrätten i Stockholm gett skolan tillbaka sitt tillstånd. Länsrätten konstaterar att undervisningen är allsidig och saklig och att skolans oklara ekonomi åtgärdats.

Vidare har de kränkningar som förekommit från lärare mot elever upphört. Men Länsrätten påpekar att skolan fortfarande har brister i arbetet med elevers behov av särskilt stöd, uppföljning av skolans resultat och åtgärder mot kränkande behandling. Men menar dock att bristerna inte är så allvarliga att de rubbar förutsättningarna för skolans verksamhet.

Ingela Nordh gläds åt Länsrättens beslut

- Det här betyder massor. Vi har ju blivit uppsagda från de lokaler vi har. Det här betyder att det blir betydligt enklare att söka lokal för oss. Man vågar sätta barnen i skolan igen. Jag har fått en energikick nu som, jag skulle kunna springa ett maraton!!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".