Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Trafikförslag fara för Uppsalas vattenförsörjning

Publicerat fredag 7 april 2006 kl 06.56

Flera av de förslag till lösningar på Uppsalas trafikproblem som finns i trafikplanen förkastas helt av VA- och avfallsnämnden. De skulle kunna förstöra Uppsalas vattenförsörjning.

Förslaget om en ny förbindelse över eller under Fyrisån söder om Islandsbron hör till dem man helt bör glömma, tycker VA- och avfallsnämnden, där Gunnar Hadders är ordförande.

- Det går att göra,men det är förenat med stora risker. Om vi tar alternativet med en tunnel under Fyrisån så kommer den att störa vår huvudledning av avloppsvatten. Skulle man bryta den och bygga en tunnel så skulle man få bygga ett pumpsystem och det är alltid riskabelt med pumpystem eftersom vi kan få strömavbrott.

På samma sätt avvisar VA- och avfallsnämnden tanken på en vägtunnel bakom Carolina Rediviva och förslaget att bygga ett parkeringsgarage vid Slottskällan, det är farligt att röra åsen. Även en bro över ån skulle innebära risker menar VA- och avfallsnämnden eftersom den kräver stora anläggningsarbeten.

- Men på andra håll kan man bygga både tunnlar och broar - varför inte här?

- Vår uppgift är ju att bevaka avloppssystemet och peka på de risker som kan finnas där. Sen är det upp till politikerna i kommunsyrelsen och kommunfullmäktige att väga nytta och risk mot varandra, säger Gunnar Hadders (mp).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".