Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bussar tar plats i budgeten

Publicerat onsdag 12 april 2006 kl 16.29

Kollektivtrafiken. Det är vad den nuvarande rödgröna majoriteten i Uppsala vill satsa extra på om de får styra efter valet också.

- Vi är helt överens om politiskt att vi måste förbättra kollektivtrafiken. Det är tusentals och åter tusentals människor i vår kommun som är beroende av kollektivtrafik för att ta sig till jobbet och till studier. Nu måste vi satsa rejält, för vi har inte gjort det, säger Lena Hartwig.

- Det har ju varit mycket klagomål på långa väntetider inom äldreomsorgen. Hur kommer det sig att ni väljer kollektivtrafiken ändå?

- Det är inte så att vi bara satsar på kollektivtrafiken, säger Niklas Malmberg. Men vi bedömer att äldreomsorgen klarar sig med den uppskrivning vi gör till nästa år. Men det gör inte kollektivtrafiken.

Sju och en halv miljard kronor. Så mycket pengar ränknar socialdemokraterna,  miljöpartiet och vänsterpartiet med att Uppsala kommun har nästa år. Idag presenterade de alltså hur de vill använda pengarna - om de får makten efter valet. Det är som vanligt skola , förskola, och vård och omsorg som får den absolut största delen av kakan.

Men den tydligaste satsnignen i budgeten är att partierna vill skjuta till mer till kollektivtrafiken - runt 15% mer än i år. Orsaken är att Uppsala satsar järmförelsevis lite skattepengar på kollektivtrafiken och att den rödgröna majoriteten inte lyckats med att få fler att välja bussen i stället för bilen. De här pengarna ska enligt kommnalråden gå till att göra bussturerna tätare - och se till att taxan inte höjs.

Alla verksamheter får ett litet påslag i den här budgeten, men eftersom löner och andra priser också stiger så kommer det att bli nödvändigt att fortsätta spara på många håll. Skolan och barnomsorgen får ett lite större påslag än de flesta andra verksamheter. För Uppsalas äldre vill S, V och MP också bygga fler äldreboenden för att minska problemen med de långa väntetiderna. Partierna vill också investera i en ombyggnad av Studenternas och nya konstgräsplaner.

Men de som hoppats på en skattesänkning får ingen 2007. De tre partierna höjde ju skatten med 50 öre för 2003, men inte förrän 2008 ser de en möjlighet att sänka med 10 öre - och det är bara soialdemokraterna och miljöpartiet som vill sänka då, inte vänsterpartiet. Folkpartiets oppositionskommunalråd Jan-Ove Jerrestål tycker att det är ett stort problem i budgeten att partierna inte är överens om det här.

- Jag tycker man ändå ska ställa sig frågan är det här ett budgetförslag som har en majoritet bakom sig. Ett parti vill höja skatten och två vill sänka skatten. Så jag tycker inte man kan ta det här budgetförslaget på riktigt allvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".