Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Cider utan alkohol tvingas byta namn

Publicerat söndag 16 april 2006 kl 08.41
Än så länge får vi kalla vår hemgjorda cider vad vi vill

Det här blir sista påsken med cider - i alla fall alkoholfri sådan. Livsmedelsverket i Uppsala har nämligen bestämt att alkoholfri cider inte längre får kallas för cider.

Mats Holmstrand, vd för Hellefors bryggeri, är missnöjd med Livsmedelsverkets beslut.

- Jag tycker att det är synd att ett etablerat namn på en alkoholfri produkt istället ska bli en alkoholprodukt.

Alkoholfri cider har funnits i Sverige i drygt trettio år. Men från och med första juni måste all cider vara gjord på jäst fruktjuice från äpple eller päron vilket alkoholfri cider inte är. Tillverkare av alkoholfri cider får då antingen byta namn på sin produkt eller ta bort alkoholen efter jäsningen för att få kalla drycken cider. Men Mats Holmstrand säger att det här kommer att påverka smaken negativt

Thomas Svaton, vd för Svensk Dagligvaruhandel, berättar att man nu ska hitta på ett nytt namn för alkoholfri cider.

Kontakta reporter; Sabina.Kuuti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".