Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stark tro på företag i vårbudget

Publicerat tisdag 18 april 2006 kl 16.47

När socialdemokraterna i dag presenterade vårbudgeten på ett antal orter runtom i landet, så skedde presentationen i Uppsala i Fresenius Kabis lokaler i Fyrislund - detta som en symbol för en växande ekonomisk styrka i Sverige som socialdemokraterna vill lyfta fram inför valet.

Näringsministern Thomas Östros från Uppsala menade att ekonomin är ett tecken på att Sverige är på rätt väg:

- När det går bra för Sverige kan vi göra fina reformer. Som för tandvården. Jag var hos tandläkaren i morse och fick där beskrivet för mig att unga människor inte längre går till tandläkaren och därför vill vi se till att det blir billigt att gå till tandläkaren. Max 200 kronor var artonde månad så att alla regelbundet går och undersöker sina tänder. Det är också en viktig reform.

Satsning på småföretag och tillväxtkapital är en del av regeringens satsning detta valår, men också ungdomar och äldre ska få bättre villkor enligt regeringen. Unga ska få fler jobb och studiebidragen ska höjas, och för äldre ska den tidigare aviserade satsningen på fler vårdboendeplatser ute i kommunerna genomföras. Frågan om sysselsättningen kan bli en nyckelfråga i valet, och i Uppsala län har ju Enköping drabbats hårt av Bahcos beslut att lägga ner sin tillverkning. Något Thomas Östros beklagar:

- Det är klart att för de som drabbas är det en oerhört jobbig situation. Där är det viktigt att se till att de får ett bra omhändertagande. Samtidigt är det ju så att nu ökar jobben totalt sett i Sverige. Det äår ju väldigt positivt. Det innebär att det blir allt lättare att få ett arbete.

- Tycker du att Bahco fattade fel beslut?

- Jag skulle gärna se att Bahco var kvar. Men jag kan inte överpröva deras beslut, det är ju ett privat företag. men jag är glad att se att investeringarna i Sverige ökar kraftigt- det betyder ju att näringslivet tror på Sverige.

Kontakta reporter Marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".