Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

När radioaktiviteten nådde Uppland

Publicerat onsdag 26 april 2006 kl 07.04
Bild av bonde i Uppsalatrakten som kan komma att använda skyddskläder med mask. Bilden är tagen 1986.

Idag är det exakt 20 år sedan kärnkraftskatastrofen i Tjernobyl. Två dagar senare nådde gasmolnet från Tjernobyl upplandskusten och Radio Uppland blev det första media i världen som kunde berätta att något hade hänt.

Strålskyddsingenjören Tomas Johansson berättar hur man reagerade i Forsmark den här måndagsmorgonen:

- Vi kom hit efter en helg. Det var en vanlig vårdag precis som nu, det hade regnat så det var blött ute på asfalten och det gick inte så lång stund så fick vi ett larm från en slutmoniteringsram. En person som bara hade varit innanför ramen och gått ut igen, var kontaminerad på sina skor. Man försöker ju då att kartlägga omfattningen och då såg vi det allteftersom vi gick från byggnaden och ut att det var lika radioaktivt nedsmutsat överallt.

Man mätte upp kraftigt förhöjda värden av radioaktivitet på marken utanför alla tre blocken under förmiddagen. Såsmåningombeslutade chefen för Forsmark, Karl-Erik Sandstedt, om utrymning av verket. Sedan ringde han till Radio Uppland som ju är en del av beredskapsorganisationen.

Så här lät det klockan 11.25 den 28 april:

- Det här är Radio Uppland med en extrasändning. Larm har utgått från Forsmarksverket, efter det man mätt upp små mängder av radioaktivitet utanför anläggningen. Ännu är det oklart från vilket av blocken det gäller- varifrån radioaktiviteten kan komma. Vi hör informationsanasvarige på verket:

- Vi har mätt radioaktivitet på marken på flera platser.

- Hur ligger de här mängderna i förhållande till rådande gränsvärden?

- De är så stora att vi har avbrutit den ordinarie verksamheten här och vår personal som inte är engagerade i just det här kommer att lämna verket. Det pågår för närvarande.

Några timmar senare stod det klart att nedfallet inte kom från Forsmark och några dagar senare stod det klart att stora delar av Uppland ändå var drabbat.

Kontakta reporter: Bengt.Gotegard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".