Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritiserade sjukresor får tummen upp

Publicerat tisdag 23 maj 2006 kl 06.59

De hårt kritiserade sjukresorna fungerar överlag bra. Det konstaterar landstinget efter att man utrett sina egna sjukresor. Trots det får 40 patienter om dagen för långa sjukresor när man ska samåka med andra - reglerna är otydliga och vad landstinget tjänar på det nya systemet framgår inte.

Kerstin Petrén på landstingets hälso- och sjukvårdsstab har gjort utredningen:

- För det första så tycker vi när vi tittar på det här att våra sjukresor inte fungerar så dåligt...

Upplandsnytt har i en rad inslag under våren granskat de nya kritiserade sjukresorna som kom förra året. För att utvärdera systemet har landstinget nu gått igenom sjukresorna under 3 dagar i mars, man har tittat på drygt 1 500 resor.

Taxiresorna blev dyrare när man förnyade avtalet förra året och taxiåkandet ökar nu varje månad. Förra året kunde landstinget spara in knappt 3 miljoner, det kommer man inte klara i år trots att landstinget slipper betala mängder med sjukresor. Orsaken är att många fuskar och åker färdtjänst istället eftersom det är billigare, snabbare och enklare och kostnaden hamnar då hos kommunen.

Vad landstinget tjänar på det här nya systemet där alla ska samåka framgår inte i utredningen.

Omkring 40 patienter tvingas varje dag att åka sjukresor som tar för lång tid. Det innebär att restiden är längre än landstingets egen maxgräns som säger att resan kan ta dubbelt så lång tid jämfört med raka vägen. Det är de korta resorna som kommit över maxgränsen enligt utredningen. Men det framgår inte vad det handlar om för restider, om det finns något mönster i förseningarna och om det är vanlig taxi det handlar om, eller om de som åker rullstolsbuss.

Det står också att en handfull patienter varje dag får för lång restid som borde vara kännbar - men vad utredningen syftar på framgår inte och när jag frågar får jag ett påhittat exempel som svar av Kerstin Petrén på landstingets hälso- och sjukvårdsstab:

- Det beror ju på hur lång resan skulle varit, om resan kanske skulle ha tagit en halvtimme och den istället har tagit sjuttio minuter, då är det ju kännbart för patienten.

Än så länge finns det inga färdiga förslag på om och i så fall hur sjukresorna ska förändras - men sjukresorna ska bli bättre, säger utredaren Kerstin Petrén:

- Självklart ska vi göra vad vi kan för att förbättra systemet ännu mera.

Kontakta reporter : AnnCharlotte.Carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".