Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårt för äldre invandrare att bli förstådda

Publicerat fredag 9 juni 2006 kl 07.03
Krav på boende för spansktalande.

Uppsala kommun ska nu utreda om kravet på en speciell avdelning för spansktalande inom äldreomsorgen kan vara möjlig. Tidigare har det kommit krav om att kommunen borde öppna särskilda avdelningar inom äldreomsorgen för den växande gruppen invandrare som åldras i Uppsala. Silvia Pardo är med i stödgruppen för Latinamerika och hon har själv en spansktalande mamma inom äldreomsorgen.

- Det finns en frustration båda hos mina föräldrar och hos personalen över att inte förstå varandra, säger Silvia Pardo. Och jag tror det är mångas erfarenhet.

På Stödgruppen för Latinamerika i Flogsta i Uppsala menar man att behovet av en äldreomsorg som bättre tillgodoser det egna språket i slutskedet av livet är stort. Att människor på sin ålders höst gärna går tillbaka till den verklighet man omgetts av under sin barndom och dessutom vill vara nära det egna språket.Man framhåller att kommunen nu måste vidareutveckla sin äldreomsorg.

- Vi måste hela tiden vara en sorts tolk, framförallt med personalen och med till exempel läkare osv, säger Silvia Pardo.

Idag finns en policy som ska uppmuntra tvåspråkighet bland de anställda inom äldreomsorgen. Tanken är att hela äldreomsorgen ska ha beredskap för att ta hand om äldre invandrare och inte bara enskilda avdelningar.

Enligt kommunalrådet Jan Ask med ansvar för äldrefrågor är det här fortfarande den bästa vägen att gå men han menar också ett det finns ett utrymme att diskutera även nya former av lösningar på en äldreomsorg för äldre invandrare.

- Vi har tidigare öppnat möjligheter att skapa egna avdelningar för en språkgrupp. Detta blev inte bra, man trivdes inte där, säger Jan Ask (s).

- Där människor hamnar, där ska kommunens medarbetare arbeta, säger han.

Kontakta reportern
erik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".