Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lång väntan på hjälp från socialtjänsten

Publicerat måndag 26 juni 2006 kl 09.48

Människor i Uppsala som har missbruksproblem eller psykiska funktionshinder kan ha svårt att få hjälp av en socialsekreterare. Just nu står 130 personer i kö till Gruppen för särskilda insatser, GSI, som jobbar med de här personerna.

De 130 i kön får istället söka sig till de öppna expeditioner som enbart arbetar med socialbidrag.

- Det är ju inte en helt tillfredsställande lösning, säger Karin de Afonseca, som är gruppledare för GSI. Men det finns inga möjligheter att utöka klientantalet inom gruppen. Det är en fråga om resurser.

De fem socialsekreterarna på Karin De Afonsecas avdelning kan maximalt arbeta med 200 ärenden. Hon säger att det skulle behövas tre tjänster till om de ska hinna med de 130 som nu står i kö.

För den som enbart behöver socialbidrag finns de öppna expeditionerna på Salagatan, där man tar nummerlapp och väntar på sin tur. Men hit ska inte de som har en allvarligare social problematik behöva gå. Det lovade cheferna när det nya konoret öppnade i februari.

Bo Lidblad, som är personligt ombud för människor med psykiska funktionshinder, menar att problemet inte bara är den långa kön, utan också att det krävs så många kontakter och ansträngningar för att överhuvudtaget nå fram till socialtjänsten. De personliga ombuden känner sig också maktlösa då deras klienter upplever att de inte får hjälp. Bo Lidblad tycker att kommunen måste skaffa fram mer resurser för att följa lagstiftningen.

Karin de Afonseca har nu skrivit en social rapport till utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Uppsala kommun, där hon önskar mer resurser för att kunna ta emot de som behöver hjälp på GSI. Väntan på att få stöd gäller ju inte bara dem i kön, deras familjer drabbas också.


Kontakta reportern:
cecilia.ohlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".