Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mottagningen av Libanonsvenskar

Publicerat onsdag 19 juli 2006 kl 15.30

Igår var det fortfarande oklart hur många svenskar som kommit hem från Libanon och i vilken utsträckning de skulle behöva hjälp. Både på central och regional nivå var förvirringen stor - som Radio Uppland kunde rapportera om imorse. Men idag hölls ett möte på stadshuset klockan 10 för att samordna insatserna i länet.

- Vi samordnar resurserna via socialjouren i Uppsala, så det är det telefonnumret vi kommer gå ut med på våra hemsidor. Säger Eva Sterte, ställföreträdande stadsdirektör i Uppsala och sammankallande till mötet.

Vid mötet kom man överens om hur kommunerna skulle möta det eventuella behovet av hjälp till hemvändande svenskar. Det blir som så att socialjouren i Uppsala blir ansvariga för stödet i hela länet, undantaget Enköping och Håbo. För att klara av det här kommer socialjouren i Uppsala ha en höjd beredskap och 5 personer kommer att turas om att hålla jouren öppen dygnet runt.

Men kommunens stora krisorganisation - den såkallade POSOM organisationen kommer inte att aktiveras, inte ens om läget skulle förvärras.

- Den organisationen kallas in när det handlar om riktigt stora katastrofer och vi har inte bedömt att POSOM behöver aktiveras i det här läget. Det vi planerar för det är i så fall en typ av rådgivningscentrum som vi hade efter tsunamin, dit man ska kunna vända sig med frågor och hänvisas rätt. säger Eva Sterte.

Telefonnummer för hemvändande från Libanon

Drabbade kan dygnet runt få kontakt med följande myndigheter:

Förstärkt socialjour:
018-727 29 99 (Uppsala kommun)
Socialtjänsten:
0171-25125 (Enköping)
0171-52565 (Håbo)
Barnpsykakuten:
018-611 25 29 (Landstinget)
Vuxenpsykakuten:  
018-611 25 00 (Landstinget)

Samtliga drabbade i Uppsala län kan använda den förstärkta socialjouren i Uppsala kommun.

Enköpings och Håbo kommuner har en egen kontaktpunkt via sin socialjour, se telefonnummer ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".