Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Flygmekanikerutbildning fortfarande utan certifiering

Publicerat onsdag 9 augusti 2006 kl 07.16

Flygmekanikerutbildningen på Fyrisskolan i Uppsala kommer inte att klara att få sin nya kvalitetscertifiering under det här läsåret som både skolledning, Uppsala kommun och eleverna hade hoppats.

Uppsala kommun har gett upp hoppet om en certifiering det kommande året och har dragit tillbaka den ansökan som hade lämnats in.

-Certifieringen har vi nog inte förrän den reformerade gymnasieskolan startar nästa höst, säger Björn Bylund på Uppsala kommun.

Flygmekanikerutbildningen på Fyrisskolan har dragits med problem under flera år. Den uppfyller visserligen skolverkets krav, men den ger inte behörighet till det speciella certifikat, ett slags kvalitetsstämpel, som krävs enligt EU och som enligt eleverna behövs för att ha goda chanser att få jobb efter examen.

Det har rått missnöje bland eleverna och elevantalet har sjunkit, trots att skolan sett till att eleverna trots allt kunnat skaffa certifiering genom ett slags omväg, genom att göra om sina tentamina med inhyrda behöriga lärare. Problemen kring utbildningen var så stora att det häromåret fanns tankar på att lägga ner den. Men Uppsala kommun bestämde till slut att i stället välja den andra vägen, att satsa mer på utbildningen så att EU-kraven uppfylldes. Och tanken var att utbildningen från och med höstterminen skulle kunna berättiga till EU-certifikatet utan att det skulle behövas några kompletteringar med omtentamina. Kommunen skickade in en ansökan men har nu alltså dragit tillbaka den, för man hinner inte uppfylla kraven redan nu, säger Fyrisskolans rektor Christer Rosell.

Men kanske kan certifieringen finnas klar om ett år och Christer Rosell är hoppfull om framtiden för utbildningen. Redan det här året har elevantalet ökat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".