Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Säkerheten på Arlanda hotas

Publicerat måndag 14 augusti 2006 kl 07.08

Säkerheten på Arlanda riskerar att försämras dramatiskt det närmaste halvåret. Den varningen kommer nu från Luftfartsverket, som är djupt oroat över ett beslut i länsrätten, som innebär att upphandlingen av det väktarbolag som ska stå för säkerhetsarbetet på flygplatsen tills vidare stoppats.

- Om stoppet blir långvarigt riskerar det att allvarligt hota säkerheten, säger informationschefen på Arlanda Jan Lindqvist.

De senste åren har säkerheten på Arlanda skötts av vaktbolaget Falck, numera omdöpt till G4S. Men från första februari nästa år vill Luftfartsverket i stället anlita Securitas efter den upphandling som gjorts. Men beslutet har överklagats och länsrätten har bestämt att upphandlingen inte får slutföras innan rätten avgjort ärendet.

G4S har redan varslat de berörda 950 medarbetarna på Arlanda om uppsägning, och de flesta beräknas kunna få jobb hos Securitas i stället om upphandlingen till slut godkänns.

Men Luftfartsverket befarar att hela processen kan komma att dra ut så på tiden att de mest kvalificerade säkerhetskontrollanterna hinner skaffa jobb på annat håll, vilket skulle innebära en dränering av kompetens, som i sin tur skulle betyda försämrad säkerhet på flygplatsen.

En annan möjlig utgång är att upphandlingsresultatet till slut underkänns. Och på G4S har man inte gett upp, säger vd Torsten Håkansta.

- Vi vill pröva lite olika delar i hur man värderat pris och inehåll i det här, säger Torsten Håkansta.

Jan Lindqvist menar att skulle upphandlingsresultatet underkännas finns det risk för ännu större problem.

- I så fall måste hela upphandlingen göras om vilket tar lång tid och blir dyrare för resenärerna, säger Jan Lindqvist som är Luftfartsverkets informationschef på Arlanda.

Kontakta reportern
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".